Maak je eigen kaas (paneer)

Maak je eigen kaas (paneer)

Maak supersimpel je eigen jonge kaas met verse melk en een citroen. De melk haal je dagelijkse vers uit de melktap van één van de Stadslanderijenboeren: De Mobiele Boer of Het Rode Huis. Dit is het recept van Indiase paneer, goed te gebruiken in salades of als...

Lees meer
Asperges op z’n Italiaans

Asperges op z’n Italiaans

Het witte goud, koningin der groenten. Boordevol vitamines: K, C, B1, B2, B11 en E. Van celdeling tot immuunsysteem, van bloedstolling en botten tot huid en haar: asperges zorgen overal voor. Vooral voor overheerlijke pasta!  De vegetariërs onder ons kunnen de...

Lees meer
Stoofvlees van Zwols rund

Stoofvlees van Zwols rund

Braadlappen zijn mager vlees met een lekkere smaak, die het midden houden tussen een steak en stoofvlees. De runderen waarvan dit vlees is gemaakt, hebben buiten kunnen grazen bij De Vreugdehoeve en Overesch, twee boerderijen van de Zwolse Stadslanderijen. Heerlijk...

Lees meer
Oosters prei-gehakttaartje

Oosters prei-gehakttaartje

Prei was de favoriete groente van de Romeinse keizer Nero, die het in soep of in olie consumeerde. Hij geloofde dat het zijn stem verbeterde. Nero stond daarom ook wel als Porrophagus (preivreter) bekend. De mythische Britse koning Cadwallader gebruikt in het jaar 640...

Lees meer
Raapstelen lentesoep

Raapstelen lentesoep

Raapstelen zijn niet alleen heel smakelijk, maar ook nog bijzonder gezond. Ze bevatten uitstekende hoeveelheden bètacaroteen, foliumzuur en enkele andere antioxidanten. Daarnaast zijn ze rijk aan ijzer en calcium. Ook bevatten ze veel eiwitten voor een groente....

Lees meer
Rammenas roomsoep

Rammenas roomsoep

Rammenas is een eetbare knol, die nauw verwant is aan radijs, rettich en daikon. Rammenas was ten tijde van de bouw van de grote piramides – circa 2500 jaar voor Christus – een belangrijk gewas. Uit oude afbeeldingen blijkt dat het zelfs als offer voor de goden werd...

Lees meer
Worteltaart met citroenfrosting

Worteltaart met citroenfrosting

Een recept van de ‘Goedzoet-kok’ Nanne Hogeland. Suikervrij, met winterpeen en havermout. Hij is zo gezond dat je hem als ontbijt zou kunnen eten. En zo lekker dat je bij elk bakje thee of koffie wel een punt zou willen nemen. Met een citroenfrosting van...

Lees meer
Frisse koolrabisalade

Frisse koolrabisalade

Koolrabi is een oergezonde groente die je bijna als een appel uit de hand kunt eten, mits geschild. Je kunt het zowel rauw als gekookt eten. Rauw smaakt het als radijs, licht pittig, met een iets zoetige hint van selderij. Gekookt doet koolrabi eerder denken aan...

Lees meer
Schorseneren met béchamelsaus

Schorseneren met béchamelsaus

Armeluis-asperges of keukenmeidenverdriet. Zo worden schorseneren wel genoemd. Ze zijn bruin of zelfs zwart, met een dikke schorsachtige schil: het lijken wel modderige stokken. Ze zijn erg gezond en hebben een mooie, zachte smaak, die wordt vergeleken met die van...

Lees meer
Vegaburger

Vegaburger

Hou je van een ongecompliceerde hamburger maar eet je het liefst vegetarisch? Dan is dit een perfect alternatief. Kijk voor het complete recept met toppings naar keuze en een heerlijke salade bij het hamburgerrecept hiernaast. Gebruik je fantasie en eigen smaak voor...

Lees meer
Kleed je eigen hamburger aan!

Kleed je eigen hamburger aan!

Een hamburger kan als volledige maaltijd worden gegeten. Gemaakt van goed gekruid kwaliteitsvlees of van eerlijke plantaardige ingrediënten, is het een overheerlijke basis op een volkorenbroodje met een salade ernaast. Je maakt het helemaal heerlijk met wat toppings...

Lees meer
Witlof anders

Witlof anders

Een creatieve variatie op de standaard witlofschotel met ham en kaas uit de oven. Het bitter van de witlof doet het goed met de zachte smaak van de knolselder en de pittigheid van de hazelnoten, peterselie én de rauwe ham. Doordat de rauwe ham even gebakken is, krijgt...

Lees meer
Pastinaakpuree

Pastinaakpuree

Heerlijk bij groenten. Deze ivoorkleurige, zoetige ‘witte peen’ kun je roosteren in de oven, gebruiken in de soep, of je kunt er een heerlijke puree van maken die als bijgerecht wordt geserveerd bij een groente naar keuze. Je kunt de puree ook maken met een mengsel...

Lees meer
Coleslaw met rozijntjes

Coleslaw met rozijntjes

Wittekool is ontzettend gezond. Het heeft een hoog vitamine C-gehalte en bevat thiocyanaat. Dit stofje heeft een antibiotische werking en is daarmee goed voor mensen met ontstekingen en pijntjes. In tegenstelling tot veel andere groenten bevat wittekool geen nitraat....

Lees meer
Moussaka

Moussaka

Een klassieke Griekse schotel met laagjes van aubergine en aardappel, afgewisseld met een gehaktsaus en overgoten met een béchamelsaus. Heerlijk om een dagje eerder te maken. Dan komen de smaken pas echt tot hun recht. Het recept is de moeite waard om te maken, maar...

Lees meer
Krootjes met spek of tempeh

Krootjes met spek of tempeh

Oud-Hollands recept van verse krootjes van het land met een lekker uitgebakken speklapje van de varkens van Overesch of een plakje gemarineerde goudbruine tempeh voor de vegetariërs. Krootjes zijn heerlijk met vastkokende aardappeltjes en wat zeezout en lekkere...

Lees meer
Knolselder als blikvanger

Knolselder als blikvanger

Knolselder is een zeer aromatische groente. Behalve als fantastische basis voor een crèmesoep, kun je hem ook als vervanger voor aardappelen door een stamppot mengen, In dit gerecht zetten we hem centraal. We presenteren de knolselder als 'vlees'. Het zijn de kruiden...

Lees meer
Aardpeer

Aardpeer

Aardperen zijn tof. Je kunt ze zowel rauw als gestoofd eten. Rauw: aardperen boenen, wassen en grof raspen. Besprenkelen met citroensap en mengen met stukjes appel en walnoot. Peper en zout naar smaak toevoegen. Of mengen met een dressing van mayo en yoghurt....

Lees meer
Salade van gele biet, quinoa en schapenkaas

Salade van gele biet, quinoa en schapenkaas

Een heerlijke, lauwwarme salade, gemaakt met gele biet en quinoa. Quinoa breng je het beste op smaak door kruiden toe te voegen als de quinoa nog ongekookt is. Dan trekt tijdens het wellen de smaak van de kruiden erin. Deze salade is overheerlijk met in roomboter...

Lees meer
Stamppot van pastinaak

Stamppot van pastinaak

Pastinaak is zo'n wortelgroente die je heel goed kunt gebruiken als vervanger voor aardappelen. Heerlijk als crèmesoep en in plakjes met rozemarijn uit de oven ook niet te versmaden. Deze stamppot is een heerlijke vuller voor de koudere dagen. Je kunt hem variëren met...

Lees meer
Gember-wortelsoep

Gember-wortelsoep

Een heerlijke combinatie van zoete wortel met sinaasappel en gember. Er zitten allerlei gezonde stofjes in deze soep en naar men zegt is gember goed voor de spijsvertering. Een heerlijk najaarssoepje of lentesoepje. Ook met (deels) pompoen erg lekker.  Ingrediënten •...

Lees meer
Spruitjes met ketjap

Spruitjes met ketjap

Een overheerlijk oosters gerecht met oer-Hollandse spruitjes. Zelfs de notoire spruitjeshater kan hier warm van worden. De mild-bittere smaak van de spruitjes doet het goed met het zoete van de ketjap en het pittige van de spekjes of tempeh. Ook voor vegetariërs een...

Lees meer
Gratin met chorizo en zoete aardappel

Gratin met chorizo en zoete aardappel

Chorizo is een Spaanse, rode, kruidige worst. Naast vlees is het hoofdbestanddeel van chorizo de zogenaamde pimento choricero: een (al dan niet pittig) poeder gemaakt van paprika. Het geeft de typische chorizosmaak en kleur, en is ook belangrijk voor de houdbaarheid....

Lees meer
Yaconsalade

Yaconsalade

Heerlijke salade met Yaconwortel, ook wel de appelwortel genoemd. De smaak is fris en sappig en houdt het midden tussen appel en meloen. Van de gedroogde bladeren wordt zeer gezonde thee gemaakt.

Lees meer
Libanese wortelsalade

Libanese wortelsalade

De Libanese keuken heeft vele verrassingen. Deze salade is er één van. Het is een allemansvriend. Kinderen, volwassenen, iedereen vindt hem lekker. De smaak is gemakkelijk naar believen te manipuleren door te variëren met de hoeveelheid ingrediënten van de dressing....

Lees meer
Hartige cake met raapstelen

Hartige cake met raapstelen

Raapstelen worden in de volksmond ook wel ‘kelen’ genoemd. De groente zit boordevol ijzer en vitamine A, B en C, maar ook nitraat. Warm daarom eenmaal gekookte raapstelen niet meer op. Bewaar de groente maximaal 2 dagen in de groentelade van de koelkast. Was ze...

Lees meer
Rode kool met hachee (ook v)

Rode kool met hachee (ook v)

De Hollandse keuken heeft een aantal traditionele, niet te versmaden recepten in huis. Eén daarvan is hachee met rode kool. De pittige smaak van het vlees combineert heerlijk met het zoete van de rode kool met appel. Het kost vooral even wat stooftijd, maar binnen...

Lees meer
Rodebietensalade met feta en geroosterde zonnebloempitjes

Rodebietensalade met feta en geroosterde zonnebloempitjes

In het noorden van Nederland zegt men 'biet' of 'rode biet', terwijl de westerling spreekt over 'kroot'. Dat is afgeleid van het Engelse woord carrot, dat ‘wortel’ of 'peen' betekent. In het Latijn was dat carota en het was de algemene naam voor alle eetbare wortelen....

Lees meer
Pittige andijviestamppot met kruiden

Pittige andijviestamppot met kruiden

Heerlijke ouderwetse stamppot maar dan anders. Met een lekker vegetarisch alternatief. Door de gebruikte kruiden geef je er een eigen twist aan. Kruiden bevatten veel onmisbare voedingsstoffen en ze helpen ons in de strijd tegen schadelijke bacteriën. We zouden er...

Lees meer
Gegrilde pompoen met linzencrunch

Gegrilde pompoen met linzencrunch

Dit overheerlijke, wat Thais aandoende recept komt van Tuin Salland. Tijdens het Oogstfeest op de Dijklandhoeve werd het ter plekke bereid door Kok Martin van Tuin Salland. Velen smulden ervan. De smaakcombinatie is verrukkelijk. Martin onthult hier het recept....

Lees meer
Penne-gratin met bloemkool en kaas

Penne-gratin met bloemkool en kaas

Volgens niet te controleren bronnen wordt bloemkool al sinds de zesde eeuw voor Christus geteeld in Turkije en Egypte. De herkomst is vermoedelijk Anatolië, maar andere zeggen dat de Arabieren de bloemkool hebben gecultiveerd. Naar het schijnt is de groente door de...

Lees meer
Pikante spitskool-pompoenstoof

Pikante spitskool-pompoenstoof

De pompoen is een heel oud cultuurgewas. De inwoners van Midden- en Zuid-Amerika verbouwden ze al tussen 9000 en 7000 jaar voor Christus. In de zestiende eeuw werd de pompoen voor het eerst in Europa geïntroduceerd. Het aantal soorten is ontelbaar, variërend van fel...

Lees meer
Griekse courgette plaatkoek

Griekse courgette plaatkoek

De courgette, familie van de komkommer, is een van de meest veelzijdige groenten die er bestaat. Recepten zijn er in overvloed. Bakken, grillen, soep, spirelli, in het zuur. Noem maar op. Deze keer een heerlijke Griekse ovenvariant, een fijn zomergerecht met...

Lees meer
Gekookte suikermaïs

Gekookte suikermaïs

Maïs is er in vele soorten en maten. Van pofmaïs bijvoorbeeld maak je popcorn, snijmaïs wordt vooral verwerkt tot veevoer en siermaïs kun je in je tuin zetten. De lekker zoete suikermaïs is het meest geschikt voor menselijke consumptie. Eenvoudig om klaar te maken en...

Lees meer
Pasta met snijbiet

Pasta met snijbiet

De snijbiet is een bladgewas waarvan de bladeren en/of de bladstelen als groente worden gegeten. Het is een oude groente, waarvan de smaak deels overeenkomt met die van spinazie. Ook is de smaak van rode biet in het blad te herkennen. In sommige streken wordt vooral...

Lees meer
Venkel uit de oven

Venkel uit de oven

Venkel is in Italië een razend populaire groentesoort. En dat is niet voor niets! Italianen eten gemiddeld zeven kilo venkel per persoon, terwijl dit in Nederland slechts 100 gram per persoon is. De anijsachtige smaak doet het goed in de zomer. In dit recept wordt de...

Lees meer
Zwitserse ovenschotel met tomaat en prei

Zwitserse ovenschotel met tomaat en prei

Oud brood over? Even geen zin in tosti's? Probeer dan eens deze Zwitserse ovenschotel. En vergeet niet zelf een beetje te experimenteren. In plaats van volkoren vloerbrood, kun je gerust het brood gebruiken dat je nog over hebt, of Turks brood. En de geraspte kaas...

Lees meer
Gevulde courgette

Gevulde courgette

Gewokt, gebakken, in een salade, gefrituurd, als soep: courgette leent zich door zijn milde smaak en stevige structuur voor tientallen bereidingswijzen. Met dit zomerse weer kiezen we voor een niet al te zware variant: de gevulde courgette. Lekker, makkelijk en in een...

Lees meer
Tuinbonen met spekjes en tijm

Tuinbonen met spekjes en tijm

Een typisch Hollandse groente en een typisch Hollands recept: tuinbonen met spekjes en tijm. Niet iedereen is weg van de smaak van tuinbonen en het wat stugge velletje om de bonen zelf. Wat je dan kunt doen om het felgroene binnenste boontje tevoorschijn te laten...

Lees meer
Chinesekoolsalade met sesamzaadjes

Chinesekoolsalade met sesamzaadjes

Heerlijk frisse salade met knapperige Chinese kool, pinda's en geroosterd sesamzaad. Doordat de typische koolsmaak vrijwel geheel ontbreekt, is deze kool een bijzonder veelzijdige groente, die je op vele verschillende manieren kunt bereiden. Meestal is de kool door de...

Lees meer
Italiaanse bleekselderijsalade met appel en walnoot

Italiaanse bleekselderijsalade met appel en walnoot

Bleekselderij is een heerlijke groente om te bakken, koken, stoven of gewoon rauw te eten. Bleekselderij bevat veel vitamine C en B, bevat veel kalium (goed tegen hoge bloeddruk) en werkt cholesterolverlagend. In de Italiaanse keuken wordt bleekselderij vaker gebruikt...

Lees meer
Gesmoorde spitskool met kokos-kerriesaus

Gesmoorde spitskool met kokos-kerriesaus

Spitskool is eigenlijk een witte kool, maar dan spits. En in tegenstelling tot witte kool geldt spitskool als echte zomergroente. Door de teelt in het voorjaar krijgt spitskool een punt en een lossere structuur. Spitskool heeft ook een zachtere koolsmaak dan witte...

Lees meer
Koolrabi-crèmesoep

Koolrabi-crèmesoep

Smaakvolle, romige soep van multi-inzetbare groente de koolrabi. Lekker als rauwe snack, maar ook heerlijk in de soep of bouillon. Koolrabi groeit boven de grond, in tegenstelling tot koolrapen en knollen, en is groen of lichtpaars van kleur. De smaak van beide...

Lees meer
Andijviesalade

Andijviesalade

Wist je dat je van rauwe andijvie ook een heerlijke salade kunt maken? Bijvoorbeeld met uitgebakken spekjes of geitenkaas. En in blokjes gesneden appel. De ietwat bittere smaak van de andijvie combineert goed met wat zoets. Ingrediënten (2 personen) • halve krop...

Lees meer
Raapstelenstamppot

Raapstelenstamppot

Deze lichte, frisse raapstelenstamppot past goed bij de lente. De frisse, zilte smaak combineert goed met het frisse zuur van de yoghurt die in deze stamppot wordt gebruikt. Tip vooraf: vervang de aardappelen eens (deels) door knolselder of pastinaak. Ingrediënten • 1...

Lees meer
Romige paksoi met geitenkaas

Romige paksoi met geitenkaas

Paksoi is een heel veelzijdige groente. Je kunt ‘m grillen, wokken, gebruiken voor de soep, of gewoon een beetje stoven, zoals in dit heel eenvoudige, maar heerlijke recept voor een bijgerecht. Ingrediënten (voor 4 personen) • 2 stronkjes gesneden paksoi • 2 eetlepels...

Lees meer
Radijs- en komkommersalade

Radijs- en komkommersalade

Een recept met knapperige radijsjes, sla, komkommers, tomaatjes en verse groene kruiden. De ingrediënten voor een frisse salade. Super simpel en heerlijk als bijgerecht bij bijvoorbeeld een barbecue. Ingrediënten (voor 4 personen) • 1 komkommer in dunne plakjes • 2...

Lees meer
Zomerse Tzatziki op zijn Grieks

Zomerse Tzatziki op zijn Grieks

Tzatziki kun je bij heel wat gerechten eten; als bijgerecht, op een broodje, bij gegrild vlees of gewoon lekker lepelen uit een kommetje. Het is ook op heel wat manieren te bereiden. Wij kiezen voor de Griekse variant. O ja, er zit nogal wat knoflook in….  ...

Lees meer
Asperges op zijn oer-Hollands

Asperges op zijn oer-Hollands

Limburg was lange tijd de onvolprezen aspergestreek maar Salland is ook niet meer weg te denken als leverancier van het witte goud. En wat te denken van de polder? De Zuyderzee-asperges komen van het land van Simon en Titus Galema in Marknesse. Hollandser kan bijna...

Lees meer
Kiemsandwich volkoren

Kiemsandwich volkoren

Kiemgroenten zijn de jonge kiemen en scheuten van zaadjes, erwten en bonen. Kiemen zijn lekker en zitten bovendien boordevol gezonde bouwstoffen. Kiemgroenten kun je gebruiken op of in rösti, in een omelet, in wraps, sandwiches, op een boterham, toast, stokbrood, door...

Lees meer
Frisse raapstelensalade

Frisse raapstelensalade

Raapstelen kun je op meerdere manieren klaarmaken. Dit keer gaan we voor een salade. Raapsteel is een echte voorjaarsgroente; fris en knapperig en met een beetje pit, zoals rucola. Er zitten nauwelijks calorieën in, maar des te meer antioxidanten en sporenelementen....

Lees meer
Bietensoep met appel & geitenkaas

Bietensoep met appel & geitenkaas

De rode bietensoep nu eens niet op zijn Frans bereid en ook niet als Russische Borsjtsj, maar gewoon een beetje op zijn Hollands. Een mooie donkerrode soep met frisse bleekselderij en appel, koud of warm te serveren met wat room en geitenkaas. Makkelijk om te maken en...

Lees meer
Witte kool met ketjap & pepers

Witte kool met ketjap & pepers

Tja, waar kun je witte kool niet voor gebruiken. Zelf zuurkool maken past niet helemaal in dit jaargetijde. Bij bijna zomerse temperaturen past wat ons betreft wel een Indisch recept voor witte kool. Lekker pittig met rode peper en knapperige reepjes spek of tempeh....

Lees meer
Gewokte savooiekool & patatten

Gewokte savooiekool & patatten

Savooiekool kun je koken, roerbakken of wokken, stoven, stomen en bereiden tot een heerlijke soep. Wij gaan deze keer voor oosters roerbakken in de wok met een pittige toets van gember en rode peper. Aardappels uit het Stadslanderijenpakket laten zich uitstekend...

Lees meer
Romige knolseldersoep

Romige knolseldersoep

Deze romige knolseldersoep is kruidig van smaak, eenvoudig klaar te maken, gezond en smaakvol. Deze soep is helemaal af met wat verkruimelde schapen- of geitenkaas erover. Voor de vleesliefhebber kan deze soep heerlijk geserveerd worden met een verse worst of een...

Lees meer
Heerlijk stoofpotje: Limburgs zoervleisj

Heerlijk stoofpotje: Limburgs zoervleisj

Zoals gezegd, nemen we ‘waardig’ afscheid van de winter. Dat kan niet beter dan met een heerlijk stoofpotje. De riblap leent zich daar uitstekend voor. Het is een Limburgs streekgerecht dat per familie weer zijn eigen variaties kent. Het stoofpotje dankt zijn naam aan...

Lees meer
Stamppot rauwe andijvie variatie

Stamppot rauwe andijvie variatie

Een ode aan de winter met een knipoog naar de lente. Wel een stamppot, maar dan met rauwe andijvie. Een beetje fris, eenvoudig klaar te maken, gezond en smaakvol. Te variëren naar smaak met schapen- of geitenkaas, gerookt, uitgebakken spek of gedroogde tomaat. Eet je...

Lees meer
Rodekoolsalade & honingdressing

Rodekoolsalade & honingdressing

Nu eens geen rode kool met appeltjes volgens grootmoeders recept, maar een frisse saladevariant. Deze knapperig frisse salade krijgt een pittige toets door de marinade waarin zij heeft mogen zwemmen voordat zij wordt opgediend. Vraagt wel even wat marinadetijd, maar...

Lees meer
Stamppot winterpostelein

Stamppot winterpostelein

Eenvoudig klaar te maken, gezond en smaakvol. Zeker met verse worst of een saucijs en natuurlijk winterpostelein. Met schapenkaas of geitenkaas erbij is het helemáál af. Ingrediënten • 300 gr winterpostelein: gewassen, uitgelekt en fijngesneden • 1 kg geschilde...

Lees meer
Gesmoorde prei met tijm à la Jamie

Gesmoorde prei met tijm à la Jamie

Prei-recepten zijn er te over. Dit bijgerecht van gesmoorde prei met tijm volgens het recept van Jamie Oliver is niet alleen supersnel klaar, het smaakt ook heerlijk en het is weer eens wat anders. Je kunt het ook gebruiken als basis voor andere gerechten. De tijm...

Lees meer
Savooiekool met gehakt uit de oven

Savooiekool met gehakt uit de oven

Savooiekool, een van de oudste koolsoorten, komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. De kool dankt haar naam aan de oude Savoye-streek, op de grens tussen het diepe zuidoosten van Frankrijk en het noorden van Italië. Heerlijke kool, zeker in dit ovengerecht...

Lees meer
Schorseneren uit de oven

Schorseneren uit de oven

Culinair journalist Karin Luiten is fan van Drs. P. en schrijft aan de hand van diens teksten een 4-delige kookserie in Trouw: knolraap en lof, schorseneer en prei. Afgelopen zaterdag 27 januari ging het over de schorseneer. Deze misschien wel meest vergeten groente...

Lees meer
Regenboogwortels met honing

Regenboogwortels met honing

Prachtig om te zien toch, die regenboogwortels. Wist je dat dit de oorspronkelijke kleuren van wortels zijn? Omdat wij, de consumenten, zo graag oranje wortels wilden hebben, hebben de kwekers de originele kleuren van de wortel eruit veredeld. Hierbij een eenvoudig...

Lees meer

Pin It on Pinterest

Share This