Zwitserse ovenschotel met tomaat en prei

Zwitserse ovenschotel met tomaat en prei

Oud brood over? Even geen zin in tosti’s? Probeer dan eens deze Zwitserse ovenschotel. En vergeet niet zelf een beetje te experimenteren. In plaats van volkoren vloerbrood, kun je gerust het brood gebruiken dat je nog over hebt, of Turks brood. En de geraspte kaas hoeft niet perse Gruyère of Emmentaler te zijn. Een lekkere belegen Hollandse kaas is ook prima.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 °C. Verhit olie in een koekenpan en fruit de ui en prei ca. 4 minuten. Roer de helft van de room erdoor en voeg zout, peper en nootmuskaat toe naar smaak. Vet een lage ovenschaal in en leg de sneden brood er dakpansgewijs in. Tussen de sneden doe je steeds wat van het ui-preimengsel, partjes tomaat, wat geraspte kaas en basilicum. Verdeel de rest van de basilicum en geraspte kaas erover en sprenkel tot slot de rest van de slagroom erover. Laat de schotel in de oven in ca. 20-30 minuten door en door heet worden en goudbruin kleuren.

Tip
Deze snelle ovenschotel is een lekkere manier om oud brood te verwerken. Brood van een dag oud zuigt het vocht uit de groente beter op dan vers brood en dat komt de smaak ten goede.

Terug Printen

Ingrediënten

  • 2 uien in ringen gesneden
  • 1 grote dikke prei of 2 à 3 kleinere preien in dunne ringen gesneden
  • 3 trostomaten in partjes gesneden
  • 200 gram geraspte kaas
  • 2 eetlepels olijfolie of kokosolie
  • 200 ml (slag)room
  • ½ gesneden volkorenbrood (halveer de sneden brood)
  • nootmuskaat
  • 2 eetlepels fijngehakte verse basilicum
  • peper en (zee)zout naar smaak
  • 2 Personen
  • ± 30 minuten
  • Normaal