Witlof anders

Een creatieve variatie op de standaard witlofschotel met ham en kaas uit de oven. Het bitter van de witlof doet het goed met de zachte smaak van de knolselder en de pittigheid van de hazelnoten, peterselie én de rauwe ham. Doordat de rauwe ham even gebakken is, krijgt het gerecht een heerlijke kruidigheid.

Bereiding

Zet de hazelnoten op in een droge koekenpan en rooster zachtjes tot ze goudbruin zijn, hak ze daarna grof. Schil in de tussentijd de knolselder en stoof in wat boter of kokosolie met en scheutje water. Kruid met peper en zout. Pureer de gare knolselderij met een stamper. Snijd de witlofstronkjes overlangs doormidden en draai er een plakje ham omheen. Laat wat roomboter of kokosolie smelten in een pan en leg de witlofstronkjes met de ham erin. Stoof ze een 20-tal minuten onder deksel op een middelmatig vuur.

Meng de hazelnoten en de peterselie. Smelt wat boter of kokosolie in een pan en stoof de hazelnoten en de peterselie erin. Neem een platte schaal of een groot bord en schep de puree daarop. Schik de witlofstronkjes erover en lepel de hazelnoten-peterseliesaus eroverheen. Laat iedereen zich bedienen.

Terug Printen

Ingrediënten

  • 600 gram knolselderij
  • Roomboter of kokosolie
  • Peper en zout
  • 6 dikke stronkjes witlof
  • 12 plakjes rauwe ham (serranoham of prosciutto)
  • 100 gram hazelnoten
  • 2 dikke bundels krulpeterselie, fijn gehakt
  • 4 Personen
  • ± 60 minuten
  • Normaal