Stoofvlees van Zwols rund

Stoofvlees van Zwols rund

Stoofvlees van Zwols rund

Braadlappen zijn mager vlees met een lekkere smaak, die het midden houden tussen een steak en stoofvlees. De runderen waarvan dit vlees is gemaakt, hebben buiten kunnen grazen bij De Vreugdehoeve en Overesch, twee boerderijen van de Zwolse Stadslanderijen. Heerlijk met gestoomde worteltjes of boontjes!

Bereiding

Avond tevoren

  1. Neem een kleine pan of afsluitbare plastic doos. Doe hierin alle ingrediënten voor de marinade en roer even door.
  2. Dep het vlees droog met keukenpapier en leg in de marinade. Zorg dat het vlees onder staat.
  3. Zet de afgedekte pan of doos in de koelkast. Laat minstens 12 uur staan, langer mag ook.

Volgende dag

  1. Neem het vlees een half uurtje voordat u het gaat braden uit de koelkast. Haal het vlees uit de marinade en dep droog, bestrooi met peper en zout. Bewaar de marinade. Verhit het vet in een braadpan. Braad het vlees rondom aan op hoog vuur. Voeg dan de ui en de champignons toe en bak deze al omscheppend even mee.
  2. Zeef de marinade en verwarm deze samen met de jam tot het kookpunt. Voeg de marinade toe aan het vlees, het moet bijna onder staan. Voeg eventueel wat bouillon toe. Laat de pan 1,5 tot 2 uur zachtjes pruttelen. Je kunt de pan ook twee uur (of langer) afgedekt in de oven zetten op 100 graden Celsius.
  3. Bind het suddervocht een beetje met het bindmiddel naar keuze. Daar krijgt u van die heerlijke lobbige jus van.

Serveer met gestoomde worteltjes met bieslook of sperzieboontjes met nootmuskaat en een puree van knolselder en pastinaak of gewoon een puree van aardappelen.

Terug Printen

Ingrediënten

  • 2 rode uien, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook in plakjes
  • 1 tl zout
  • ½ versgemalen peper
  • 1 tl tijm
  • 5 jeneverbessen
  • 3 laurierblaadjes
  • 500 ml lekkere rode wijn (bv Chianti)
  • 600 gram magere braadlapjes of riblappen
  • 30 gram roomboter
  • 20 gram olie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 200 gram (kastanje) champignons
  • 1 el bosbessenjam
  • peper en zout
  • bindmiddel (aardappelzetmeel, arrowroot o.i.d.)
  • eventueel wat warme bouillon
  • 4 Personen
  • ± 60 minuten
  • Moeilijk