Stamppot winterpostelein

Stamppot winterpostelein met spekjes

Vergeten groente, winterpostelein:

Een klein gewas met prachtig groene kleur, lekker knapperige, sappige blaadjes op steeltjes en bomvol vitamine C en ijzer; winterpostelein! Winterpostelein is een éénjarige plant die in het wild overal wel te vinden is, aan de rand van bos, in parken en zelfs in de duinen.
Je kan deze groente rauw van het land eten en is herkenbaar aan zijn mooie, bijna druppelvormige blaadjes.
Het is één van de weinige groentes die tegen vorst kan, heeft mooie stelen en een friszure smaak.

Heerlijk smullen met deze stamppot van winterpostelein.Eenvoudig klaar te maken, gezond en smaakvol. Zeker met verse worst of een saucijs en natuurlijk winterpostelein. Met schapenkaas of geitenkaas erbij is het helemáál af.

Bereiding

  1. Kook de aardappelen gaar in gezouten kokend water, ca. 25 minuten.
  2. Bak de spekjes knapperig uit in een koekenpan. Vega: brokkel wat geitenkaas in stukjes
  3. Verwarm de melk tot tegen de kook aan.
  4. Giet de aardappels af en stamp ze fijn met een pureestamper. Klop met een garde de melk, boter en mosterd erdoor zodat de puree mooi luchtig is.
  5. Spatel in gedeelten de postelein door de puree, warm steeds goed door. Schep de bosui en de spekjes erdoor en breng de stamppot goed op smaak met peper. Garneer eventueel met blaadjes postelein.

Tip
Heerlijk met een verse worst of een saucijs en natuurlijk wat jus.

Terug Printen

Ingrediënten

  • 300 gram winterpostelein: gewassen, uitgelekt en fijngesneden
  • 1 kilo (kruimelige) aardappels of zoete bataat. (ook heerlijk met knolselderij of pastinaak)
  • 150 gram Spekjes, voor vega gebruik schapen/geitenkaas.
  • 2 Bosuitjes, in ringen gesneden
  • 200 ml Melk
  • 50 gram Roomboter
  • 2 el Mosterd
  • (zee)zout en peper
  • 4 Personen
  • ± 25 minuten
  • Heel makkelijk