Schorseneren uit de oven

Schorseneren uit de oven

Culinair journalist Karin Luiten is fan van Drs. P. en schrijft aan de hand van diens teksten een 4-delige kookserie in Trouw: knolraap en lof, schorseneer en prei. De Schorseneer is misschien wel meest vergeten groente van alle vergeten groentes heeft bijnamen als ‘keukenmeidenverdriet’, wegens het plakkerige vocht dat vrijkomt bij het schillen, en ‘armeluisasperges’, wegens de lelieblanke binnenkant.

Voorbereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de schorseneren met een dunschiller door ze op een snijplank of krant neer te leggen en steeds een slag te draaien. Schil niet te zuinig, en tot alle zwarte restjes zijn verdwenen. Snijd de stengels in stukjes van 4-5 cm en spoel goed schoon. Bewaar in een bak met water en wat citroensap tegen het plakken en bruin worden.

Bereiding

Kook de schorseneren gaar in ca. 10 minuten (tot een mespunt er makkelijk in gaat). Klop ondertussen slagroom, ei, mosterd, nootmuskaat, wat zout en flink wat peper in een grote kom goed door elkaar. Snijd de ham in stukjes en rasp de parmezaan. Doe de ham en de helft van de kaas in de kom en roer door elkaar. Giet de schorseneren af en schep door het mengsel in de kom. Stort nu alles over in een met boter ingevette schaal en bestrooi met de rest van de kaas. Gratineer ca. 20 minuten in de oven totdat het gerecht goudbruin is en lekker bubbelt.

Tip van Karin
Serveer met een lekkere salade. Heb je toevallig nog een handje (of twee) gesneden boerenkool over? Hussel om met peper, zout en 1-2 lepels olijfolie. Spreid uit over een met bakpapier beklede bakplaat en laat in de oven in 15 minuten knapperig worden (dit kan al van tevoren). Strooi bij het serveren over de schorsenerengratin. Eet smakelijk!

Terug Printen

Ingrediënten

  • 800 gram schorseneer
  • 200 ml slagroom
  • 1 ei
  • 100 gram achterham
  • 100 gram parmezaan
  • 1 eetlepel mosterd
  • nootmuskaat, zout en peper
  • (vers) citroensap
  • wat boter
  • 4 Personen
  • ± 50 minuten
  • Makkelijk