Savooiekool, een van de oudste koolsoorten, komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. De kool dankt haar naam aan de oude Savoye-streek, op de grens tussen het diepe zuidoosten van Frankrijk en het noorden van Italië. Heerlijke kool, zeker in dit ovengerecht met gehakt!
Laat de kool goed uitlekken. Maak bouillon van het bouillontablet en doe paprikapoeder, zout, peper en de tomatenpuree erbij. Roer dit tot een gladde massa.
Verwarm de boter in de pan en fruit de uien ongeveer 3 minuten. Verkruimel het gehakt in de pan en bak dit al roerend met een lepel tot het rul en lichtbruin is. Voeg dan de reepjes kool toe en bak deze even mee. Daarna kan het bouillonmengsel erbij. Roer alles goed door elkaar en breng het geheel aan de kook. Zet het gas lager, leg de deksel op de pan en laat alles in ongeveer 20 minuten zachtjes gaar stoven. Schep daarna het gehakt-koolmengsel in een ovenschaal.
Klop de eieren los met melk en wat zout en peper en schenk het mengsel over de kool. Bestrooi met de geraspte kaas en bak het gerecht in ongeveer 20-30 minuten in een (hetelucht)oven op 175 graden, tot de kaas gesmolten is en lichtbruin gekleurd is. Garneren met cherrytomaatjes geeft een fleurig gezicht.
Eet smakelijk!
Terug Printen