Stoofperen Klassiek

Romige aardappelgratin met Romanesco

 
Romanesco bloemkool is geelgroen van kleur en heel decoratief. De ‘torentjes’ van de bloemkool zorgen voor een grappig uiterlijk. Romanesco wordt vaak torentjesbloemkool genoemd. Ook de naam knoopjesbloemkool wordt gebruikt, de torentjes lijken op Zeeuwse knoopjes. Romanesco smaakt iets zachter dan bloemkool.
 
In dit recept wordt de bechamelsaus zelf gemaakt, je kan er ook voor kiezen om kant en klare bechamelsaus te gebruiken.
 
Dit heb je nodig:
Snijplank + mes
2 pannen
Ovenschaal
 
Zo maak je de bechamelsaus:
1. Breng de melk aan de kook in een steelpan, samen met de sjalot, salie en knoflook.
2. Haal de pan, zodra de melk kookt, van het vuur. Laat 30 minuten trekken. Zeef daarna de melk.
3. Was de steelpan af. Smelt hierin de boter op laag vuur.
4. Voeg de bloem toe en bak 4 minuten. Blijf voortdurend roeren en laat het vuur laag, zodat de bloem niet bruin verkleurd.
5. Schenk de melk er geleidelijk bij. Blijf roeren, zo vormen zich geen klontjes. Dit kan met een houten lepel of met een garde.
6. Laat al roerend 5 minuten koken of tot de saus mooi glad en dik is.
7. Breng op smaak met zout en peper.
8. Dek het oppervlak af met wat bakpapier of plastic folie, om te voorkomen dat er zich een vel vormt. Haal eraf wanneer je de bechamelsaus gaat gebruiken.
 
Zo maak je de aardappelgratin met romanesco:
1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
2. Kook de romanesco in zo'n 4 a 5 minuten beetgaar. Doe hetzelfde met de aardappel.
3. Vet een ovenschaal in met een beetje roomboter. Leg de aardappelschijfjes in de schaal.
4. Verdeel de helft van de gruyère en de helft van de bechamelsaus erover. Maak nu een laag met de romanesco. En verdeel er de resterende bechamelsaus over. Eindig met gruyère.
5. Zet de aardappelgratin 15 - 17 minuten in de oven. Garneer met de blaadjes salie en zet nog eens 5 minuten in de oven of tot de bovenkant licht goudbruin kleurt.
 
Terug Printen

Ingrediënten

  • 1 Romanesco
  • 750 gram Aardappel, vastkokend en in schijfjes
  • 500 ml Melk
  • 1 teen Knoflook
  • 1 bosje Salie
  • 50 gram Bloem
  • 50 gram Roomboter
  • 150 gram Geraspte Kaas
  • 4 Personen
  • ± 45 minuten
  • Normaal