Rodebietensalade

Rodebietensalade met feta en geroosterde zonnebloempitjes

In het noorden van Nederland zegt men ‘biet’ of ‘rode biet’, terwijl de westerling spreekt over ‘kroot’. Dat is afgeleid van het Engelse woord carrot, dat ‘wortel’ of ‘peen’ betekent. In het Latijn was dat carota en het was de algemene naam voor alle eetbare wortelen. De rode biet is heerlijk als Hollandse hap met gekookte aardappeltjes en uitgebakken spek, maar ook koud in een salade is zij niet te versmaden.

Bereiding

Kook de bieten gaar in water met een beetje azijn. Zomerbiet heeft een kooktijd van 20 tot 30 minuten. Rooster in de tussentijd in een droge koekenpan op middelhoog vuur de zonnebloempitten goudbruin en zet ze apart. Maak een dressing van de olijfolie, limoenrasp en –sap en de balsamicoazijn. Gebruik eventueel een scheutje (citroen)siroop om iets aan te zoeten.
Laat de bieten afkoelen en wrijf de schil eraf. Snijd in dunne reepjes of rasp de biet grof. Wat je zelf het lekkerst vindt. Snijd de bleekselderij in dunne partjes. Snijd de feta in blokjes. Meng de fijngesneden ingrediënten door elkaar. Giet de dressing over de salade en bestrooi met de geroosterde zonnebloempitjes. Knip de groene kruiden eroverheen. Lekker met een geroosterd broodje en een gehaktballetje of saucijs. Of met een zelfgemaakte vegetarische kikkererwtenburger.

Variatietip: meng eens een paar lepels gekookte quinoa door deze salade. Dan heb je een volledige maaltijd.

Terug Printen

Ingrediënten

  • 3 rode bieten
  • 2 stelen bleekselderij
  • 200 gram gram feta of zachte schapenkaas
  • olijfolie extra vierge
  • rasp en sap van een biologische limoen of citroen
  • balsamico azijn
  • (eventueel) zonnebloempitten
  • een paar blaadjes fijngeknipte lavas, dille, bieslook, of een ander groen, geurig bladkruid naar smaak
  • ± 35 minuten
  • Normaal