Maak je eigen kaas

Maak je eigen kaas (paneer)

Maak supersimpel je eigen jonge kaas met verse melk en een citroen. De melk haal je dagelijkse vers uit de melktap van één van de Stadslanderijenboeren: De Mobiele Boer of Het Rode Huis. Dit is het recept van Indiase paneer, goed te gebruiken in salades of als vegetarisch alternatief.

Breng de melk in een ruime pan rustig aan de kook. Pers de citroen uit. Zodra de melk kookt, haal je de pan van het vuur. Voeg het citroensap beetje bij beetje en zachtjes roerend, bij de hete melk. Niet in één keer! Blijf voorzichtig doorroeren en roeren en roeren…. De melk gaat schiften.

Optioneel
Als je specerijenkaas of kruidenkaas wilt maken, dan moet je de gekozen specerijen en/of kruiden er NU doorheen mengen. Goed doorroeren. Zoals: komijnzaad, korianderzaad, chilipoeder, gerookte paprikapoeder, fijngehakte groene kruiden zoals basilicum, kurkuma, noten, sambal, Ras-El-Hanout, kerriepoeder met een beetje zout en peper.

Laat het geheel ca 10 minuten staan. De melk gaat steeds verder schiften en wordt wrongel. Leg een dunne, superschone kaasdoek (of gewone theedoek) in een vergiet. Kiep de wrongel erin. Knijp het doek stevig dicht, zodat er zoveel mogelijk vocht uit gedrukt wordt.  Knijp even flink door. Open de doek, beetje zout erover strooien en je hebt een hüttenkaas-achtige kaassubstantie die je heerlijk serveert met een tomaat en verse basilicum.
Wil je een wat vastere kaas? Leg op de dichtgeknepen doek een bord, met daarop een baksteen of twee conservenblikken en laat 2 à 3 uur staan, liefst in de koelkast. Daarna kun je de kaas gemakkelijker in blokjes of plakjes snijden, verder kruiden en dan bijvoorbeeld bakken of grillen. Smeer hem bijvoorbeeld in met olie en gerookte paprikapoeder en grill hem even. Mmmmm!

 

Maak je eigen kaas

Terug Printen

Ingrediënten

  • 2 Liter Volle melk
  • 1 Citroen
  • 1 Personen
  • ± 30 minuten
  • Normaal