Zoals gezegd, nemen we ‘waardig’ afscheid van de winter. Dat kan niet beter dan met een heerlijk stoofpotje. De riblap leent zich daar uitstekend voor. Het is een Limburgs streekgerecht dat per familie weer zijn eigen variaties kent. Het stoofpotje dankt zijn naam aan de toevoeging van azijn, al is het gerecht eerder zoet dan zuur te noemen door het gebruik van stroop en ontbijtkoek.
Bestrooi de stukjes vlees met met zout en peper. Maak van de azijn en het water een marinade (verhouding 50/50). Braad het vlees aan in de boter tot het lichtbruin is en blus het af met deze marinade. Bak ondertussen de uien op een laag vuurtje in een aparte pan en doe die samen met de kruidnagels en laurier bij het vlees.
Laat het geheel zeker 2,5 uur lekker pruttelen op een laag vuurtje, met de deksel op de pan en op een sudderplaatje. Het vlees moet uit elkaar vallen, dan pas is het op zijn lekkerst. Schep van tijd tot tijd het schuim eraf. Als het vlees gaar en mals is, de plakken ontbijtkoek verkruimelen en toevoegen (om te binden) samen met de (peren)stroop. Breng op smaak met peper en zout. Is het gerecht te zuur dan kun je nog wat perenstroop toevoegen. De ontbijtkoek dient voor smaak en binding van het gerecht. Wie niet van de smaak van ontbijtkoek houdt, gebruikt in plaats daarvan wat bloem voor de binding.
Tip
Met aardappels en groente en een lekker donker Hanze Dubbel van de Zwolse Stadsbrouwerij Hettinga Bier zwaai je de winter vol genot uit.