Gratin met chorizo en zoete aardappel

Gratin met chorizo en zoete aardappel

Chorizo is een Spaanse, rode, kruidige worst. Naast vlees is het hoofdbestanddeel van chorizo de zogenaamde pimento choricero: een (al dan niet pittig) poeder gemaakt van paprika. Het geeft de typische chorizosmaak en kleur, en is ook belangrijk voor de houdbaarheid.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden, vet een ovenschaal (30 x 20 cm) in met boter of kokosolie.

Breng room en knoflook in een steelpannetje rustig aan de kook. Haal van het vuur en laat 15 minuten trekken. Breng op smaak met peper en zout. Snijd de zoete aardappel in dunne plakken van ongeveer 4-5 mm. Snijd de chorizo in blokjes en de paddenstoelen in dunne plakken.
Vul nu de ovenschaal. Eerst een laagje van de zoete aardappel. Bestrooi met zout en peper. Giet er wat van de room over. Bestrooi met wat geraspte kaas, wat blokjes chorizo en plakjes paddestoel. Maak opnieuw een laagje met zoete aardappel. Herhaal dit tot je ingrediënten op zijn. Eindig met een laagje room en kaas. Bedek de ovenschaal met aluminiumfolie en zet de schaal 35 minuten in de voorverwarmde oven. Haal de folie er af en zet nog eens 20 minuten zonder folie in de oven. Bestrooi de zoete-aardappel-gratin met rucola en wat olijfolie.

Je kunt deze gratin eindeloos variëren met andere groenten. Het zoute, hartige van de chorizo gaat goed samen met het zachte zoete van de zoete aardappel of bijvoorbeeld pastinaak of knolselder.

Terug Printen

Ingrediënten

  • 800 gram zoete aardappels, in dunne plakjes
  • 200 gram paddenstoelen, in plakken
  • 1 handje rucola
  • 225 gram chorizo, in blokjes
  • 500 ml slagroom
  • 200 gram belegen kaas, geraspt
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • peper en zout
  • olijfolie
  • 4 Personen
  • ± 50 minuten
  • Normaal