Glazed Varkensrollade

Verras jouw gasten deze kerst met een overheerlijke varkensrollade uit de oven. De rollade is een eeuwenoude traditie en wij hebben hem een moderne twist gegeven.

De glaze maak je van olie, tomatenpuree, basterdsuiker, azijn en kaneelpoeder. De rode uien en tijmolie gaan met de rollade de oven in. Dat wordt genieten!

Een varkensrollade ziet er feestelijk uit, echt een kerstrecept om eens goed mee uit te pakken dit jaar. Benieuwd naar de ingrediënten en de bereidingswijze?

Glazed varkensrollade

  1. Verwarm de oven voor tot 200°C. Roer voor de glaze een halve eetlepel van de olie met de tomatenpuree, basterdsuiker, azijn en kaneelpoeder door elkaar. Roer de blaadjes van 1 takje tijm door de rest van de olie en breng op smaak met peper en eventueel zout.
  2. Leg de rollade in de ovenschaal, bestrooi met zout en peper naar smaak en bestrijk de rollade met 1 volle eetlepel van de glaze. Zet de uien eromheen en bestrijk ze met de helft van de tijmolie. Schenk de bouillon erbij. Zet de oven op 175°C en schuif de ovenschaal erin. Laat het vlees in 55-60 minuten net gaar braden en bestrijk het vlees tijdens het bakken elke 10 minuten met 1 volle theelepel van de glaze. Doe dit 3 keer, er blijft glaze over!
  3. Prik intussen met de barbecuespies 6 gaatjes in elke appel en steek kleine toefjes tijm en rozemarijn in de appels (zie tip). Zet ze na een halfuur braden bij het vlees in de ovenschaal en bestrijk ze met de rest van de tijmolie.
  4. Neem de rollade aan het einde van de braadtijd voorzichtig uit de oven en laat het vlees afgedekt met aluminiumfolie 10 minuten rusten. Schep de uien en de appeltjes op een grote schaal. Schenk het braadvocht in een steelpan en roer de rest van de glaze erdoor. Verwarm al roerende op een laag vuur en schenk in een kom.
  5. Verwijder voorzichtig het rolladenet en snijd het vlees in dunne plakken, leg de plakken tussen de uien en appeltje op een plank of schaal, garneer met takjes tijm en serveer met de saus.

Tip

Neem de stevigste tijmtakjes en steek elk takje in een gaatje van de appel tot aan de blaadjes, knip het dan boven de blaadjes af en herhaal deze handeling totdat alle gaatjes gevuld zijn.

Terug Printen

Ingrediënten

  • 2 el Olijfolie
  • 1 blikje Tomatenpuree (70 g)
  • 2 el Donkere basterdsuiker
  • 1 tl Kaneelpoeder
  • 4 takjes Tijm
  • 4 takjes Rozemarijn
  • 800 gr Varkensrollade
  • 4 Rode Uien
  • 250 ml Runderbouillon
  • 4 Handappels
  • 4 Personen
  • ± 85 minuten
  • Normaal