De Kas van Kaat Zwolle

Timo en Niels

Pipo eieren uit de mobiele kippenkarren van Stadslanderijen

Stadslanderijen zet zich in voor een landbouw waarbij gezondheid van bodem, plant en dier voorop staat. Daar praten we veel over maar onze jongste generatie stadslanderijen boeren (zonen en dochters van…) is allang overtuigd dat het anders moet en gaat gewoon aan de slag!

Nieuwe generatie

Een goed voorbeeld van nieuwe generatie duurzaam boeren ondernemerschap is Timo van Vilsteren (die met de kip in de handen). Hij beheert een mobiele kippenkar op de landerijen van melkveehouderijbedrijf Het Rode Huis in de oostelijke stadsrand van Zwolle. Een tweede mobiele kippenkar trekt rondjes op de landerijen van zijn oom Alfons van Vilsteren van leerwerkbedrijf De Huppe in de zuidelijke stadsrand van Zwolle.

Laurence van den Brink

Timo vertelt over zijn manier van kippen houden

“Pipo eieren zijn eieren van kippen die leven in onze mobiele kippenkarren. Het voordeel van deze mobiele stallen is dat ze regelmatig worden verzet waardoor de kippen steeds beschikken over een nieuwe en verse uitloop. Daardoor is de kans op een wormbesmetting ook minimaal, wat ervoor zorgt dat onze kippen eigenlijk nooit medicijnen nodig hebben. Ook is een steeds veranderende uitloop goed voor het welzijn van de kippen omdat de kippen zich nooit vervelen. Kippen die laag in de rangorde staan hebben daarom ook veel minder last van pikkerij. Tot slot heeft een mobiele kippenkar ook nog een positief effect op de bodem, omdat kippen altijd maar voor korte periodes op hetzelfde stukje gras lopen. De bodem wordt veel minder belast en de kippen dragen bij aan de (bodem)biodiversiteit.”

Elke dag een kakelvers eitje van eigen bodem

De Pipo eieren worden elke dag door Timo en door cliënten van leerwerkbedrijf De Huppe uit de mobiele kippenkarren verzameld en gesorteerd. Je kunt de pipo eieren vinden in de Stadslanderijen boerderijwinkels De Huppe en De Dijklandhoeve of rechtstreeks uit de eierautomaat of digitaal te bestellen via de webshop. Zo kun je elke dag een kakelvers gezond eitje eten uit de stadsrand van Zwolle.