Wat voor vlees hebben we in de kuip?

Het vlees van de Zwolse Stadslanderijen is populair bij de Zwollenaren. De dieren worden door onze boeren allemaal op biologische wijze gehouden. We vertellen graag meer over de manier waarop bioboeren hun vee verzorgen. Dieren in de veehouderij worden altijd gehouden met een reden. Ze geven vlees, melk, eieren of wol. Alle boeren, ook niet-biologische, moeten ervoor zorgen dat hun dieren gezond zijn en niet onnodig lijden. Biologische boeren zijn daarbovenop bij EU-wet verplicht allerlei zaken extra te regelen voor meer dierenwelzijn.

Schrarrelen, wroeten en grazen

Dieren in de veehouderij hebben niet het leven van een dier in het wild. Dieren in de veehouderij worden altijd gehouden met een reden. Onze veehouders hebben allemaal een beterleven-keurmerk, dit vinden wij belangrijk! Bovendien is dit terug te vinden in de smaak van ons vlees. Biologische boeren werken elke dag hard aan een leven op de boerderij waarbij de dieren buiten kunnen scharrelen, wroeten en grazen. Biologische dierhouderij komt neer op een aantal zaken: meer ruimte, meer buiten, beter bij het dier passend voer, gezondere dieren, langer leven, meer diereigen gedrag mogelijk, geen preventieve antibioticagift, gezondere melk- en vleesproducten.

Voedingsvoorschriften

Onder meer door andere voedingsvoorschriften groeien onze dieren langzamer maar zijn ze gezonder. Ze worden waar mogelijk ‘naar hun aard’ gehouden. Bij koeien betekent dat dat ze alleen ‘s winters op stal staan en de rest van de tijd in de wei, varkens hebben het hele jaar uitloop naar buiten en drachtige varkens hebben altijd een weide met vaak een modderpoel. Kippen hebben daglicht, zitstokken, legnesten en strooisel om lekker in te scharrelen en ze mogen buiten lopen. Lammeren drinken minimaal anderhalve maand bij de moeder en de staarten mogen niet afgeknipt worden. Varkens mogen hun staart en tanden houden en kippen hun snavelpuntje. Antibiotica wordt niet of slechts curatief toegestaan.

Gezonder voor dier en mens

Door deze aanpak zijn de dieren gezonder. Dat is niet alleen voor henzelf prettig, maar ook voor ons. Uit onderzoek blijkt dat biologisch rundvlees en biologische melk de opname van omega-3 vetten en het gezonde vetzuur geconjugeerd linolzuur (CLA) verbeteren. Overwegend grasgevoerde koeien leveren bovendien melk waar meer omega-3 in zit en een bijna perfecte balans met omega-6.

Kop-tot-staartprincipe
In onze vleespakketten gaan we uit van het kop-tot-staartprincipe. We proberen zo min mogelijk weg te gooien. Dat betekent dat we naast een heerlijk stukje biefstuk of gehakt ook runderlever en ossenstaart aanbieden. Een beter bewustzijn begint bij jezelf!

Waar komt ons vlees vandaan?
Melkveebedrijf Het Rode Huis, Zwolle / Rund
Overesch Ekologische Landbouw, Raalte / Varken en rund
Biologische schapenmelkerij De Vreugdehoeve, Zwolle / Schaap
De Polderhoenderhof, Lelystad / Kip
Bioslagerij Marcel van de Weegh, Raalte / alle vleessoorten

Lees meer over de biologische dierhouderij op de website van Bionext.

Probeer onze vleesproducten een keertje uit

Deel dit bericht