Mobiele melkveehouder op Dijklandhoeve

Ellen de Lange gaat op de Dijklandhoeve een kudde van zes MRIJ-koeien houden. Ellen is bekend als ‘De mobiele boer’ en maakt een lang gekoesterde droom nu werkelijkheid. Vanaf half juni heeft de Dijklandhoeve een melktap met verse melk. Ellen vertelt over haar project,

“Dit IJsselvee staat nu bekend als het Maas-Rijn-IJsselvee (MRIJ). Het is een ras dat van oorsprong thuishoort in ons rivierenlandschap. Dat past dus mooi op deze plek. De koeien grazen 24 uur per dag op de natuurgronden en worden twee maal daags in mijn mobiele melkstal buiten gemolken. Met trekker en weidetank rijd ik terug naar de Dijklandhoeve, om de verse melk in de koeltank te bewaren.

 

Contact met voedsel

Ik wil mensen kennis laten maken met de koe. Koeien zijn onmisbaar in het ecosysteem, zetten gras om in hoogwaardige eiwitten en bieden een geweldig aanzicht in het landschap. Het werken met en zorgen voor dieren is niet alleen mooi en dankbaar, dieren laten ook zien hoe ingenieus de natuur in elkaar zit. Juist door de koeien buiten te melken – en door zo dus écht zichtbaar te zijn – wil ik Zwollenaren in contact brengen met de koe en het verhaal achter ons voedsel.


Biodiversiteit

Mijn aandacht gaat uit naar de ontwikkeling van biodiversiteit. Op de natuurgronden van de Stadslanderijen groeien wilde planten, kruiden en diverse soorten grassen en bloemen. De mest van de koeien zorgt voor volop leven door insecten en is goede voeding voor een gezonde bodem.

Met alle boeren van de Stadslanderijen laten we zien dat een kort afzetkanaal en lokale afzet zorgt voor een nette prijs voor vers, biologisch voedsel, met een minimale milieubelasting!”

 

Deel dit bericht