“Je ziet de diversiteit aan planten, vogels en insecten direct toenemen”

De boer, zeker de biologische boer, werkt aan bodemkwaliteit en slaat tegelijkertijd CO2 op. Dat laatste is een maatschappelijke dienst die een boer kan leveren. Stadslanderijenboer Harold van Vilsteren, melkt 115 koeien op het familiebedrijf Boerderij Het Rode Huis net achter de Isala Klinieken. Hij heeft een volautomatische melktap aan huis en een deel van zijn melk wordt verkaast door broer Alfons van De Huppe in Zwolle-Zuid. Boer Harold werkt doorlopend aan een levende bodem en helpt daarbij, CO2 op te slaan in zijn weides rond Zwolle.
“Dit jaar zijn we begonnen met het verschralen van vijf hectare grasland. Je ziet de diversiteit aan planten, vogels en insecten direct toenemen. Biologisch boeren is eigenlijk: zorgen dat je de natuurlijke processen optimaliseert, zodat het systeem bijna als vanzelf draait. Biologisch boeren is een beetje de kunst van het weglaten.” Lees het hele interview met Boer Harold.

Harold van Vilsteren werd geïnterviewd voor Ekoland, onafhankelijk vakblad voor de biologische keten, in samenwerking met de Biokennisweek/Biobeurs, die (dit jaar online) wordt gehouden van 18 tot 22 januari. Ook daar vertelt boer Harold, samen met nog twee Zwolse koolstofboeren, over zijn aanpak.

 

Naar onze webshop

Deel dit bericht