Hoe zit het met E-nummers?

E-nummers hebben niet bepaald een goed imago. Veel mensen proberen E-nummers zoveel mogelijk te mijden omdat ze denken dat ze ongezond, gevaarlijk en altijd chemisch zijn. Maar is dit wel waar? En hoe zit het dan met de E-nummers die je wel eens tegenkomt op de ingrediëntenlijst van biologische producten? Wij beantwoorden de vragen die jij hebt over E-nummers en biologische voeding.

Wat zijn E-nummers nou eigenlijk?

E-nummers zijn stoffen die worden toegevoegd aan voedingsmiddelen om een eigenschap te verbeteren. Voorbeelden zijn kleur-, geur- en smaakstoffen, verdikkingsmiddelen en zoetstoffen. Als je aan E-nummers denkt, denk je misschien aan chemische stoffen die in een fabriek worden gemaakt. Bij een deel van de E-nummers is dit inderdaad het geval. Deze chemische E-nummers worden niet gebruikt in biologische voedingsmiddelen. Daarnaast zijn er ook E-nummers van natuurlijke oorsprong, en kunnen ze ook hele ‘gewone’ stoffen zijn, zoals kurkuma (E100). Kurkuma wordt dan gebruikt als natuurlijke kleurstof. In biologische producten zijn alleen E-nummers van natuurlijke oorsprong toegestaan.

Worden E-nummers gebruikt in biologische producten?

Ja, soms wel. Er zijn ruim 50 E-nummers toegestaan in de biologische voedselproductie. Dit is niet veel, in de gangbare voedingsindustrie zijn honderden E-nummers toegestaan. De biologische voedingsindustrie mag namelijk alleen E-nummers gebruiken die een natuurlijke oorsprong hebben. Daarnaast mogen deze E-nummers ook alleen gebruikt worden als ze essentieel zijn voor het maken van een product. Alleen noodzakelijke, natuurlijke toevoegingen zijn dus toegestaan. Je kunt er zeker van zijn dat je chemische conserveermiddelen, smaakversterkers, kunstmatige smaakstoffen en kleurstoffen niet terug zult vinden in biologische producten.

Deel dit bericht