Het geheim van Nien

Geleidelijk laten groeien, vruchtdragen en rijpen

“Nien” komt van Jeannine, onze biologische fruitteler die met haar tuin aan het derde teeltseizoen is begonnen op locatie De Dijklandhoeve in de noordwestelijke stadsrand van Zwolle. Jeannine teelt op een oppervlak van 6500m2 allerlei soorten fruit. De klanten kunnen zelf plukken en Nien oogst ook zelf voor losse bestellingen en winkelverkoop op het erf. De tuin wordt steeds meer een samenhangende biotoop van planten, bloemen, insecten, compleet met een honingbijenvolk. Jeannine vertelt wat haar beweegt en hoe ze stap voor stap haar tuin vormgeeft.


Zorgen voor de aarde en alles wat daarop leeft


“Een aantal jaren geleden werkte ik in een kledingzaak. Dit was eigenlijk helemaal niet mijn ding. Ik was op zoek naar werk wat beter bij mij paste en oriënteerde me op diverse opleidingen, maar niets sprak me echt aan. Totdat mijn zus me wees op De Warmonderhof, de biodynamische landbouwschool in Dronten. Bij bezoek aan de open dag wist ik meteen dat dit de opleiding voor mij was. Ik heb mijn baan opgezegd en ben gaan leren en stage gaan lopen op verschillende boerenbedrijven, onder andere bij Tuin Salland, een mooie tuinderij in de Zwolse stadsrand. Daar hoorde ik dat De Zwolse Stadslanderijen op zoek was naar tuinders. The rest is history, zogezegd. Ik zit hier nu en samen met Lara – onze biologische bloementeler – delen we dit perceel van 1,6 hectare. Inmiddels voel ik me hier helemaal thuis en heb ik deze plek in mijn hart gesloten.
Op termijn zou ik graag de tuin willen uitbreiden met een paar grote velden vol fruitbomen in combinatie met grazende en foeragerende dieren. Mijn belangrijkste drijfveer? Ik wil helpen de relatie tussen boer en consument te herstellen en zorgen voor een gezonde aarde. Hoe mooi is het als over 100 jaar hier nog steeds een volgroeide tuinderij staat!”

Een fruittuin opzetten is een kwestie van lange adem

“Stap voor stap vul ik de tuin verder in. Nu is ongeveer 2/3de van het perceel gevuld. De inkomsten uit de tuin gebruik ik om verder te investeren in met name de aanplant van hardfruit- en notenbomen. Natuurlijk zijn er ook nog de nodige uitdagingen. Ik moet het tuinder zijn nu nog combineren met een andere parttimebaan voor aanvullende inkomsten. Dat is wel een beetje twee ballen in de lucht houden, of eigenlijk drie want mijn gezin moet ik natuurlijk ook niet vergeten! Maar ik geloof dat ik op termijn volledig tuinder kan zijn op deze prachtige plek. Wist je trouwens dat een blauwe bessenstruik er circa 5 tot 7 jaar over doet om tot 100% productie te komen? Maar daarna geeft hij met een beetje geluk voor tientallen jaren heerlijke vruchten. Ik blijf de tuin continue observeren en kijk wat nodig en haalbaar is. Ik neem de tijd om de grond te leren kennen en te kijken welke planten en struiken waar het beste passen. Zelfs op een relatief kleine tuin als deze verschilt namelijk de grondsamenstelling en op sommige plekken is het natter dan andere. Ja, dat alles kost tijd, maar het geeft mij veel voldoening om me op die manier te verbinden met dit stukje aarde.”

Een tuin met vele vruchten

“Ik ga gestaag door. Zo komt de tuin langzaam maar zeker tot wasdom met steeds meer soorten zacht en hard fruit omringd door een langzaam groeiende haag van planten en bloemen voor nog meer biodiversiteit. Dat is belangrijk voor het insectenleven, zoals lieveheersbeestjes, sluipwespen, zweefvliegen, etc. en de vogels, die mij helpen met het in toom houden van plaagdieren. Daarnaast heb ik afgelopen winter ook een tunnelkas neergezet. Daarin doe ik samen met Lara buiten het seizoen de opkweek en in het seizoen teel ik in de tunnelkas diverse vruchtgroenten zoals tomaten en komkommers. Die kunnen klanten ook zelf plukken. De laatste aanwinst is de thee- en koffietuin die sinds kort in de weekenden geopend is. Daar serveer ik koffie, thee, sappen en bio taartjes en koeken waarin zoveel mogelijk het fruit van mijn eigen tuin wordt verwerkt. Alles 100% bio. Ik bak niet zelf hoor, dat doet kok Sven samen met zijn keukenassistenten – jonge mensen met een lichte vorm van autisme, die onder begeleiding van Sven al doende allerlei vaardigheden aanleren. Of zoals Sven zegt: “wij bakken verse taartjes bereid met een vleugje autisme”. Superleuk om samen met Bianca en Sven van het bedrijf Heerlijk uit de streek te bedenken welke taarten we onze gasten voorschotelen aan de hand van de fruitoogst uit eigen tuin!”

Naar de pagina van Fruit van Nien

Deel dit bericht