EVENWICHTSKUNST: fysiek, ecologisch, sociaal en economisch gezond

De Zwolse Stadslanderijen willen hun voedsel zo dichtbij mogelijk halen, maar wel op voorwaarde van verskwaliteit, biologische teelt en een eerlijke marge voor de boeren."We gaan de dilemma’s die hierbij ontstaan, niet uit de weg. Dit is een proces van de lange adem. Hoe meer omzetgroei we kunnen realiseren hoe makkelijker we het geheel in evenwicht krijgen."

Dichtbij eerst
Dat zegt initiatiefnemer Jos van Leussen. "We kijken altijd eerst in de stadsrandzone, of de boeren in en direct om Zwolle de producten kunnen leveren. Lukt dat niet, dan zoeken we in een ring van dertig kilometer van de Peperbustoren. Lukt dat ook niet, dan gaan we naar een ring van zeventig kilometer om de Peperbus. Pas daarna bellen we de biologische groothandel om te kijken of het product elders in Nederland verkrijgbaar is."

Van binnen naar buiten inkopen
Dit systeem van ‘binnen naar buiten inkopen’ is een ontwikkelingsproces van jaren. "We zijn nu nog een relatief kleine organisatie. Het komt erop neer dat hoe meer Zwollenaren bij ons boodschappen gaan doen, hoe makkelijker het financieel mogelijk wordt voor boeren in de buurt om een biologisch en ruim assortiment voor Zwolle te gaan telen. Zo zie je dat de rol van de klant in onze organisatie van doorslaggevend belang is. Hoe groter de vraag vanuit de stad naar regionale bioproducten, des te sneller kunnen we daaraan voldoen."

Deel dit bericht