Eten voor het klimaat

"Eind oktober beleefde ik in deze sombere, donkere corona maanden weer een heerlijk geluksmomentje. Ik 'mocht' weer de boer op … letterlijk. Ik had een afspraak bij Harold van Vilsteren, een enthousiaste biologische melkveehouder met een schitterend bedrijf een paar fietsminuutjes van het oude centrum van Zwolle. Natuurlijk was ik blij om weer op pad te zijn maar mijn “happiness index” schoot met name omhoog omdat ik zo geniet van het rondstruinen op een biologische boerderij. Gezien het feit dat ik de afgelopen 14 jaar over de hele wereld honderden biologische boeren heb bezocht staat mijn “happiness index” trouwens al jaren in de hoogste regionen. Terugkijkend op al die bezoeken kan ik concluderen dat de mooiste overeenkomst tussen al deze helden en heldinnen is hoe gepassioneerd ze kunnen vertellen over hun bodem. Of ik nou spreek met Harold uit Zwolle, een biologische tomatenteler uit Velden, een gemberboer uit de binnenlanden van Peru of een Zuid Afrikaanse citroenteler, allemaal raken ze niet uitgepraat over de rol en het belang van de bodem… en dat is nooit saai.

Terug naar Harold, ik was in Zwolle om samen met hem en twee andere biologische boeren een kort filmpje op te nemen over “carbon farming” een mooie Engelse term dat je losjes kan vertalen naar koolstof vangen in de bodem. In het project, onder de bezielende leiding van mijn collega Heleen Klinkert, wordt niet alleen gekeken naar wat boeren op hun land kunnen doen om koolstof vast te leggen, maar er wordt ook onderzocht hoe de hele keten betrokken kan worden. Naast praktische kennisuitwisseling is het uiteindelijke doel dat deze klimaathelden ook worden beloond zodat steeds meer boeren zich hiermee bezig gaan houden. Het idee dat voedsel, dat wij iedere dag kopen, een belangrijk onderdeel van de oplossing is als het gaat om klimaatverandering geeft mij hoop en energie."

Lees het hele blog op de site van Bionext

Naar onze webshop

Deel dit bericht