Dit is Michel Plender, manager van onze webshop

“Waarom van ver halen als het dichtbij kraakvers verkrijgbaar is?"

De webshop van de boeren van De Zwolse Stadslanderijen is sinds 1 december in de lucht. Maar wie is die man achter de webshop eigenlijk? Wanneer je het erf van de Dijklandhoeve oprijdt, en je neemt het kleine zijdeurtje achter de winkel, vind je in een moderne koelcel Michel Plender. Samen met een collega is hij de bestellingen voor deze week aan het voorbereiden. “Het is een drukke tijd, we maken heel wat uurtjes”, lacht Michel, terwijl hij de laatste verse producten in de pakketten doet. “Maar voor onze klanten, of Stadslanders zoals wij ze noemen, hebben we veel over!”

De Zwolse Stadslanderijen leveren producten die in een straal van zo’n dertig kilometer om kerktoren de Peperbus zijn geteeld en geproduceerd, vertelt Michel. “Dat is echt héél dichtbij! Moet je nagaan wat dat scheelt aan transportkilometers. Waarom zou je je eten van ver weg halen als het dichtbij en kraakvers verkrijgbaar is, en ook nog op biologische wijze wordt geteeld?”

Jij en de kringloop van Zwolle

De boeren van de Zwolse Stadslanderijen vinden dat ook jij, als consument, thuishoort in de Zwolse kringloop van bodem, mest, planten, oogsten en eten, vertelt Michel. “Dat is ons grote verhaal, onze grote missie. Door jouw aankoop krijgen de boeren een eerlijke prijs en kunnen zij een netwerk van struinpaden en gastvrije erven realiseren. Ook zorgen ze voor versterking van de natuur in onze eigen stadsrand.” Alles wordt er zo alleen maar mooier op, concludeert hij. “Je eet lekker en verantwoord, je leert je lokale boer kennen en je kunt steeds leukere fiets- en wandeltochtjes maken om Zwolle. Eigenlijk is het een win-win-situatie.”

Gemak dient de Stadslanders


“Wij verkopen alle versproducten die je in je huishouden nodig hebt, in één shop”, zegt Michel. “Zwollenaren kunnen zowel vaste klant worden als eenmalig een boodschap bij de Stadslanderijen doen.” Samen met de websitebouwers heeft hij het najaar gebruikt om de webshop zo gebruiksvriendelijk mogelijk in te richten. “We hebben echt met de consument meegedacht. Je kunt een vast boodschappenlijstje aanmaken van versproducten die je wekelijks nodig hebt. Dat kun je aanvullen met eenmalige artikelen. Overal staat bij welke boer het geteeld heeft, en waar die boerderij is gevestigd. Bovendien kun je er heerlijke recepten bij vinden via onze zoekmachine.”

Dijklandhoeve werkt als magneet

De boeren die aan de wieg staan van de Zwolse Stadslanderijen, zijn; Kas van Kaat, Zorgboerderij en kaasmakerij De Huppe, Melkveehouderij Het Rode Huis, biologische schapenmelkerij De Vreugdehoeve en Overesch ecologische landbouw. De Dijklandhoeve is het gemeenschappelijke vlaggenschip van de boerencoöperatie. Deze boerderij, met zo’n zestig hectare grond eromheen, staat in het gebied Dijklanden bij het Westerveldse bos. “Dit is een groen pareltje, we zitten net boven de Aa-landen”, aldus Michel. “Ook fietsroute Rondje Zwolle komt hier langs.”

De boerderij werkt als een magneet op lokale, biologisch werkende, kleine ondernemers. Er is inmiddels een goedlopende boerderijwinkel in één van de schuren, een biologische weidekippenhouder heeft er onderdak gevonden, net als een kleinschalige melkveehouder, een bloementuinder en een fruitteler. “En in de keuken op ons erf kookt en bakt huiskok Sven wekelijks met jongeren met een beperking appeltaart en erwtensoep. Ook die producten zijn in de webshop verkrijgbaar.” Michel lacht: “Alles hangt met elkaar samen. Dat zie je wel hier bij ons! En de Zwollenaar hoort ook in die kringloop thuis. Lekker lokaal eten. Doe jij ook mee?”
Nu shoppen in de webshop

 

Deel dit bericht