De Vreugdehoeve

De plek

De Vreugdehoeve ligt pal aan de IJsseldijk in de Zwolse buurtschap Spoolde. De boerderij is nieuwgebouwd omdat zij letterlijk moest wijken voor de rivier, die meer ruimte nodig had. Direct achter de dijk ligt het unieke natuurgebied de Vreugderijkerwaard; dé uitwaaiplek van Zwolle voor natuurliefhebbers en wandelaars. Wel laarzen aan, want de meestromende nevengeul van de IJssel kan zomaar voor natte voeten zorgen! Een vogeleiland en enkele rivierduinen vormen de perfecte leefomgeving voor vele planten- en vogelsoorten. Ga eens mee met een excursie van Natuurmonumenten.

Herman van Assen

Melkschapenhouder

“Dit is een echt familiebedrijf, met biologische melkschapen, een kaasmakerij, restaurant en boerderijwinkel. Samen met mijn zoon houd ik driehonderd Friese melkschapen. Onze passie proef je terug in onze (h)eerlijke zelfgemaakte biologische producten. Van de melk maakt mijn vrouw Marianne met medewerkers zachte mècorinokaas, halfharde schapenkaas, yoghurt en kwark en romig boerenijs. Sinds kort maken we ook yoghurt van koemelk van Het Rode Huis, gelegen aan de noordwestkant van Zwolle.”

Herman van Assen

“Het is hier zeven dagen per week feest. Mijn dochter runt met een kok en medewerkers het restaurant en de winkel. Je kijkt vanaf je tafeltje door grote ramen zo de kaasmakerij en de stal in. Als je geluk hebt, maak je een bevalling mee. In de melkstal kunnen kinderen knuffelen met onze konijnen en soms wat lammetjes. Buiten is een speelweide en zit je heerlijk in de zon op ons grote terras. Tegen half vijf begint het melken en kun je meekijken.”

De Vreugdehoeve
Zalkerveerweg 20, Zwolle
www.devreugdehoeve.nl

fotografie: Margreet Vloon