Verse melk van eigen tap

De Mobiele Boer

De plek

De Mobiele Boer weidt in de zomer haar koeien in het gebied Dijklanden, aan de rand van de Zwolse wijk Aa-landen. Dit gebied is al eeuwenlang bebouwd door boeren. Op deze prachtige plek vlak naast de rivier het Zwarte Water vormen de Dijklanden een geliefde groene oase voor de stadsbewoners. Via het pad langs de weilanden lopen en fietsen vele Zwollenaren het rondje Zwolle of brengen ze een bezoekje aan het vlakbij gelegen Westerveldse bos en de dijk. De Mobiele Boer is gevestigd op boerderij de Dijklandhoeve.

Ellen de Lange

Melkveehouder

“Ik houd in de zomer een klein koppel MRIJ-koeien en melk ze dagelijks in de mobiele melkkar in het weiland. Dit Maas-Rijn-IJsselvee is een ras dat van oorsprong thuishoort in ons rivierenlandschap. Dat past dus mooi op deze plek. De koeien grazen 24 uur per dag op de natuurgronden en worden tweemaal daags in mijn mobiele melkstal buiten gemolken. Met trekker en weidetank rijd ik terug naar de Dijklandhoeve om de verse melk in de koeltank te bewaren. Ik zet de melk van mijn koeien af via een Mobiele Melktap in de zomertijd. De tap heeft een handige pinmogelijkheid of contante betalingsoptie voor een litertje of meer echte verse melk.”

De koeien van de Mobiele Boer logeren in de winter op Natuurderij Keizersrande in Diepenveen. Lees ook het artikel: Mobiele Boer maakt plannen voor volgend jaar

“Mijn aandacht gaat uit naar de ontwikkeling van biodiversiteit. Op de natuurgronden van de Stadslanderijen groeien wilde planten, kruiden en diverse soorten grassen en bloemen. De mest van de koeien zorgt voor volop leven door insecten en is goede voeding voor een gezonde bodem. Ik wil mensen kennis laten maken met de koe. Koeien zijn onmisbaar in het ecosysteem, zetten gras om in hoogwaardige eiwitten en bieden een geweldig aanzicht in het landschap. Het werken met en zorgen voor dieren is niet alleen mooi en dankbaar, dieren laten ook zien hoe ingenieus de natuur in elkaar zit. Juist door de koeien buiten te melken – en door zo dus écht zichtbaar te zijn – wil ik Zwollenaren in contact brengen met de koe en het verhaal achter ons voedsel.”

De Mobiele Boer
Mobiele melktap: in de wintertijd niet geopend.
Luttekeweg 1, Zwolle
www.demobieleboer.nl