Landwinkel De Huppe Zwolle

Landwinkel De Huppe

De Huppe

De plek

Boerderij De Huppe ligt aan de Kleine Veerweg in de wijk Zwolle-Zuid, net achter de dijk langs de machtige rivier de IJssel. Het is mooi fietsen hier. Binnen acht minuten trap je vanuit het stadscentrum zo dit groene buitengebied in. Karakteristieke boerderijtjes staan aan een kronkelende landweg. Zwolle-Zuid werd gevormd door de voormalige buurtschappen Schelle en Oldeneel. Nog steeds vinden de bewoners hier ‘noaberschap’ en de zorg voor de omringende natuur heel gewoon.

Wilma en Alfons van Vilsteren

Kaasmakers & zorgboeren

“Wij runnen onze boerderij en landwinkel met een heel team. Tuinders, kaasmakers, zorgverleners en hulpboeren zijn dagelijks aan het werk in de groentetuin, de kaasmakerij, de houtwerkplaats of in onze landwinkel. Kwetsbare mensen gezamenlijk een goede toekomst bieden; daar maken wij ons elke dag sterk voor. Je kunt boeketten komen plukken in onze bloementuin en we verkopen verse groenten zo van het land.”

Wilma en Alfons van Vilsteren

“We produceren 150 kilo kaas in de week. In de opslag liggen de kazen te rijpen tot ze de winkel in mogen. We maken echte biologische Boerenkaas van de melk van de koeien van Harold, de broer van Alfons. Die zit met zijn melkveehouderij Het Rode Huis ook in de stadsrand van Zwolle, aan de noordwestkant. Dus dit is pas echt kaas van eigen bodem!”

“Het is onze missie, zoveel mogelijk planten uit zelf-gewonnen zaden op te kweken, en om steeds wat nieuwe rassen uit te proberen. Het teeltplan is zodanig van opzet, dat er elke week groenten oogstklaar zullen zijn. Je mag ze zelf oogsten als je dat leuk vindt. Je kunt bij onze koffie- en theeschenkerij koffie met appeltaart krijgen, of een boerenijsje. De kinderen kunnen de dieren aaien en spelen, terwijl jij zelf van de rust op de boerderij geniet.”

De Huppe
Kleine Veerweg 9,
Zwolle
www.dehuppe.nl

Wilma en Alfons van Vilsteren

fotografie: Margreet Vloon