Prei was de favoriete groente van de Romeinse keizer Nero, die het in soep of in olie consumeerde. Hij geloofde dat het zijn stem verbeterde. Nero stond daarom ook wel als Porrophagus (preivreter) bekend. De mythische Britse koning Cadwallader gebruikt in het jaar 640 prei als herkenningsteken voor zijn troepen. De prei komt voor in het nationale embleem van Wales.

Ingrediënten (4 personen)

• 700 gr aardappels • 300 gr (vega)gehakt of gehakte en geroosterde cashewnoten • 6 preien gesneden  • 3 eieren  • bekertje crème fraîche  • 100 gr versgeraspte Parmezaanse kaas  • 30 gr boter  • beetje olijfolie of kokosolie • 2 tl curry madras of kerrie • snuf vers geraspte nootmuskaat • 1 tl gemalen komijn • peper en zout  • 2 tl tijm  • melk of kookvocht voor de puree

Bereidingswijze

Bereid de aardappelpuree volgens eigen idee en voeg kerrie of curry madras, komijn en nootmuskaat toe. Bak de prei in een koekenpan ca. 5 minuten. Voeg het (vega)gehakt toe tot het gaar is (gebruik je cashewnoten i.p.v. gehakt, rooster die dan apart in een droge koekenpan en voeg pas toe als je de ovenschotel opmaakt). Voeg wat zout en tijm toe. Klop de eieren samen met de crème fraîche en de helft van de Parmezaanse kaas, zout en peper. Voeg na ca 15 minuten bakken het eiermengsel toe aan het prei-gehaktmengsel. Spatel de aardappelpuree onderin de ovenschaal, voeg eventueel de geroosterde cashewnoten toe en schep het preimengsel erop. Strooi de Parmezaanse kaas erover en zet de ovenschotel ca. 15-20 minuten in een voorverwarmde oven op 220 graden. 

Serveertip: heerlijk met een ‘rode salade’ van bijvoorbeeld paprika, tomaat, een gesnipperd uitje, vers korianderblad en een dressing.

Pin It on Pinterest

Share This