Een recept van de ‘Goedzoet-kok’ Nanne Hogeland. Suikervrij, met winterpeen en havermout. Hij is zo gezond dat je hem als ontbijt zou kunnen eten. En zo lekker dat je bij elk bakje thee of koffie wel een punt zou willen nemen. Met een citroenfrosting van cashewnotenroom. Alle credits voor dit recept gaan naar Nanne Hogeland. 

Ingrediënten worteltaart 

• springvorm 22-24 cm doorsnede •120 gr. Havermoutvlokken of havermeel als je geen keukenmachine hebt • 70 gr (ontgeurde) kokosolie of ongezouten roomboter • 1 biologische limoen rasp en sap •2 eieren • 75 gr kokosbloesemsuiker • 1 tl vanille-poeder zonder suiker • 300 gr geschilde en geraspte winterpeen • 2 tl bakpoeder • 2 tl kaneel • tl gemalen kardemom • 1 tl gemberpoeder • 40 gr rozijnen of abrikozen in stukjes • extra kokosolie om de springvorm in te vetten

Ingrediënten citroenfrosting

• 100 gr cashewnoten • 3 el (rijst)melk • 3 el rijststroop • 1 biologische citroen rasp en sap • 1 el ontgeurde kokosolie

Bereiding worteltaart

Verwarm de oven voor op 170 graden en klem bakpapier tussen de bodem en de ring van de springvorm. Vet de zijkanten in met kokosolie of roomboter. Vermaal de havermout in de keukenmachine tot meel. Smelt ondertussen de kokosolie op laag vuur.
Klop de eieren luchtig met de kokosbloesemsuiker. Voeg het vanillepoeder, rasp en sap van de limoen en de kokosolie toe en meng goed. Als alles goed gemengd is kun je de geraspte wortel erdoor scheppen.
Meng in een andere kom de vermalen havermout met bakpoeder, kaneel, kardemom, gemberpoeder en rozijnen. Schep het wortelmengsel door de droge ingrediënten en doe het mengsel in de springvorm.
Bak de taart in 40 tot 60 minuten gaar. Hij is klaar als een satéprikker of vorm er schoon uit komt. Laat volledig afkoelen.

Bereiding citroenfrosting

Vermaal in de keukenmachine de cashewnoten met (rijst)melk, rijststroop, citroenraps en –sap. Laat de machine een paar minuten draaien tot je een zachte romige massa hebt.
Smelt intussen de kokosolie op laag vuur. Schenk dit bij het mengsel in de keukenmachine en laat draaien tot het volledig is opgenomen. Proef en breng eventueel op smaak met wat extra rijststroop. Bestrijk de afgekoelde taart met de citroenfrosting. Bewaar hem in de koelkast.

 

Pin It on Pinterest

Share This