Rammenas is een eetbare knol, die nauw verwant is aan radijs, rettich en daikon. Rammenas was ten tijde van de bouw van de grote piramides – circa 2500 jaar voor Christus – een belangrijk gewas. Uit oude afbeeldingen blijkt dat het zelfs als offer voor de goden werd gebruikt. De meeste scherpte zit in en vlak onder de schil. Afhankelijk van je smaak kun je hem dus dikker of dunner schillen. Je kunt de hoeveelheid makkelijk variëren. Gebruik dan in ieder geval net zo veel aardappelen als rammenas.

Ingrediënten (4 personen)

• 250 gr aardappelen in stukjes • 250 gr rammenas in stukjes. Houd een handje achter om te raspen • kokosolie of boter om in te bakken • 2 sjalotjes gesnipperd • 1 of 2 teentjes knoflook geperst • 750 ml groentebouillon • 200 ml kokosroom, koksroom of sojaroom • peterselie of bosui kleingesneden • een handje rammenas om te raspen

Bereiding

Fruit de sjalotjes. Fruit de knoflook mee. Let op, niet bruin laten worden. Voeg de aardappelblokjes en de bouillon toe en kook ca 15 minuten of totdat de aardappel beetgaar is. Voeg de rammenas toe en kook 5 minuten mee. Pureer de soep met een staafmixer of in de keukenmachine. Breng opnieuw aan de kook en roer de room erdoor. Afmaken met vers gemalen zwarte peper en enkele handjes bosui in ringetjes, of wat verse peterselie. Garneer vlak voor het serveren met de rammenas-rasp.

 

Pin It on Pinterest

Share This