Oud-Hollands recept van verse krootjes van het land met een lekker uitgebakken speklapje van de varkens van Overesch of een plakje gemarineerde goudbruine tempeh voor de vegetariërs. Krootjes zijn heerlijk met vastkokende aardappeltjes en wat zeezout en lekkere pittige jus.

Ingrediënten 

 • krootjes  • speklappen of paar plakken tempeh • azijn  • peper en zout  •  komijnzaad • kruidnagelpoeder  • nootmuskaat •  geelwortel  • paprikapoeder (pas de hoeveelheden groente, vlees en tempeh aan naar behoefte en aantal personen)

Bereiding

Zet de kroten helemaal onder water met een scheut azijn en kook ze met schil in zo’n 1,5 uur gaar. Als ze nog heel jong zijn, kun je volstaan met kortere kooktijd. Stroop als ze gaar zijn, de huid van de bieten af en rasp ze of snijd ze in kleine stukjes, net wat je het lekkerst vindt. Kruid met peper en zout en strooi er wat komijnzaadjes door. Kies voor vastkokende aardappeltjes en kook ze (liefst in de schil als de schil niet te dik is) net beetgaar.

Met speklappen: kruid de speklappen met de genoemde kruiden (geen komijn) en bak ze rondom goudbruin. Bewaar het spekvet. 

Met tempeh: snijd in plakken en kruid met dezelfde kruiden als de speklappen. Meng de kruiden daarvoor eerst door elkaar en meng met een paar lepels olijfolie. Bak de tempeh in een flinke laag kokosolie goudbruin. 

Serveer de speklapjes met wat spekjus en serveer de tempeh met wat van de bakjus van de tempeh. Zet de pepermolen en een zoutmolen met zeezout naast de aardappeltjes.

Eet smakelijk!   

Pin It on Pinterest

Share This