Een overheerlijk oosters gerecht met oer-Hollandse spruitjes. Zelfs de notoire spruitjeshater kan hier warm van worden. De mild-bittere smaak van de spruitjes doet het goed met het zoete van de ketjap en het pittige van de spekjes of tempeh. Ook voor vegetariërs een heerlijk gerecht.

Ingrediënten

• 3 eetlepels ketjap manis  • 1 eetlepel sambal  • 2 teentjes knoflook (geperst)  • 4 speklapjes (in stukjes)/ 1 blok tempeh in stukjes  • 400 gram spruitjes  • 2 eetlepels kokosolie/olijfolie  • 2 eetlepels sesamzaadjes  • 1 bos lente-/bosui in smalle ringen  • basmatirijst

Voorbereiding

Maak een marinade van ketjap met sambal en knoflook en schep hier de speklapjes of tempeh doorheen. Laat een half uurtje staan. Rooster de sesamzaadjes alvast langzaam in een droge koekenpan tot ze beginnen te ´springen´.

Bereiding

Kook de spruitjes 2 minuten in water met zout. Giet ze af en spoel na met koud water. Laat uitlekken. Bak dan in de wok in de olie de speklapjes of tempeh donkerbruin en knapperig. Bak de spruiten daarna nog een paar minuten mee. Bestrooi het gerecht met de uiringetjes en sesamzaadjes en serveer er basmatirijst bij. Lekker met wat kroepoek, atjar en eventueel zelfgemaakte pindasaus van een beetje ketjap, melk, pindakaas en sambal.

Pin It on Pinterest

Share This