De Hollandse keuken heeft een aantal traditionele, niet te versmaden recepten in huis. Eén daarvan is hachee met rode kool. De pittige smaak van het vlees combineert heerlijk met het zoete van de rode kool met appel. Het kost vooral even wat stooftijd, maar binnen dertig minuten ligt alles in de pan. Met snel te bereiden vega-variant.

Ingrediënten

• 3 grote uien in ringen • 2 teentjes knoflook gehakt • 2 in repen gesneden rode paprika’s • 2 laurierblaadjes • 3 kruidnagels of gemalen kruidnagel • 400 g hacheevlees/riblappen of 400 g knolselderij in blokjes • kokosolie of roomboter • 330 ml bruin bier (kan vervangen worden door water) • 500 ml water • 1 runderbouillonblokje • 2 el rode wijnazijn • 1 plak ontbijtkoek • zout • versgemalen peper • 1 tl kurkuma • 1/2 tl nootmuskaat (vers geraspt) • 1/2 tl komijn • paar drupjes tabasco naar smaak • 800 g aardappels (of 400 g en combineren met 400 g pastinaak) • tijm • 1 rode kool • 1 kaneelstokje • 2 el bosvruchten jam of andere zoetstof (naar smaak) • 1 appel

Bereiding

De hachee: breng de blokjes op smaak met zout en peper. Bak rondom bruin in een braadpan. Voeg de uien en knoflook toe. Geef de uien even de gelegenheid, te karamelliseren door ze op laag vuur een aantal minuten mee te bakken. Blus af met bier en een halve liter water. (Indien geen bier dan 0,8 liter water). Voeg kurkuma, komijn, nootmuskaat, tabasco, bouillonblokje en laurierblaadjes toe. Leg de deksel op de pan en laat op laag vuur circa 3 uur zachtjes gaar stoven en roer af en toe door. Voeg na circa 30 minuten de azijn toe. Haal na het stoven de deksel van de pan, zodat de saus kan indampen. Breek de ontbijtkoek in blokjes en roer door de saus. Verwijder de laurierblaadjes.

Vega-variant, aanpassingen: halveer de hoeveelheid bier en water. Gebruik daarom ook eerst een half bouillonblokje en proef of de tweede helft nodig is. Bij de vegetarische variant moet je de azijn weglaten of heel spaarzaam toevoegen naar smaak. De stooftijd van de vega-variant is ca. 15/20 minuten of tot de knolselderblokjes nèt gaar zijn. Voeg al na 10 minuten de ontbijtkoek toe. Deze variant moet je niet laten doorsudderen want dan worden de knolselderblokjes overgaar.

De rode kool: Halveer de rode kool en verwijder de stronk. Snijd de kool zo fijn mogelijk. Rasp de appel fijn tot op het klokhuis. Pel de rode ui en snipper fijn. Breng de rode kool met een bodempje water, appel, ui en kaneelstokje, peper en zout aan de kook. Leg de deksel op de pan en stoof de rode kool in ca. 25 minuten gaar. Is de kool nog niet zoet genoeg, dan kun je hem nazoeten met de bosvruchtenjam of een andere zoetstof, of appelmoes erbij serveren aan tafel.

Serveer de hachee en rode kool met gekookte aardappelen of probeer deze variatie: pastinaak en aardappelen gegrild in de oven met tijm en olijfolie.

Eet smakelijk!

Pin It on Pinterest

Share This