De pompoen is een heel oud cultuurgewas. De inwoners van Midden- en Zuid-Amerika verbouwden ze al tussen 9000 en 7000 jaar voor Christus. In de zestiende eeuw werd de pompoen voor het eerst in Europa geïntroduceerd. Het aantal soorten is ontelbaar, variërend van fel oranje tot diep grijs in kleur, glad of diep geribbeld van bast en van vuistgroot tot reusachtig.

Ingrediënten (4 personen)

• 1 pompoen • 1 grote ui, gesneden • 300 gram gehakt of gehakte walnoten • 250 gram gesneden spitskool • 1-2 tenen knoflook • 300 gram fusilli • 3 eetlepels olijfolie of kokosolie • 1-2 theelepels sambal (al naar gelang je smaak) • peper en (zee)zout naar smaak.

Bereiding

Kook de fusilli volgens de aanwijzingen op de verpakking en bewaar een kopje kookwater. Kook de pompoen eerst 15 min in ruim water met schil en al. Snijd dan doormidden en haal zaden en dradige binnenkant eruit, hak in stukken en laat uitlekken. Eet je deze stoofschotel met vlees: schenk dan 2 eetlepels olie in een braadpan en (roer)bak het gehakt met wat peper en zout tot het rul en bruin is. Voeg ui en spitskool toe en roerbak 3 min. Schep de stukken pompoen, de geperste knoflook en de sambal erbij en voeg het opgevangen kookwater toe. Stoof het gerecht in de afgedekte pan 20 min. Breng verder op smaak met peper en zout. Eet je deze stoofschotel vegetarisch met walnoot: bereid het recept dan op dezelfde wijze als hierboven maar laat het gehakt weg. Bak dan tijdens het stoven in een apart koekenpannetje de gehakte walnoot met knoflook en ui en wat peper en zout, en schep dit mengsel op het laatst door de stoofschotel heen of strooi het eroverheen na het opdienen.

Schep de fusilli om met de laatste eetlepel olie, naar smaak een versgeperste teen knoflook en een draai uit de zout- en pepermolen. Verdeel de fusilli over 4 diepe borden. Schep de pompoenstoof erop en eventueel het walnootmengsel.

Eet smakelijk!

 

Pin It on Pinterest

Share This