Volgens niet te controleren bronnen wordt bloemkool al sinds de zesde eeuw voor Christus geteeld in Turkije en Egypte. De herkomst is vermoedelijk Anatolië, maar andere zeggen dat de Arabieren de bloemkool hebben gecultiveerd. Naar het schijnt is de groente door de kruisvaarders meegenomen naar Italië. Sinds de 16e eeuw wordt bloemkool in heel Europa geteeld.

Ingrediënten (4 personen)

• 250 gram volkoren penne • 1/2 bloemkool (in roosjes) • 250 ml melk of plantaardige melk • 125 gram geraspte pittige kaas (naar smaak, bv: gruyère, emmentaler, zachte schapenkaas) • 3 eetlepels gehakte verse peterselie • 40 gram paneermeel of verkruimelde volkorenbeschuit • 15 gram gesmolten roomboter of kokosolie • zwarte peper en (zee)zout naar smaak.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 °C. Kook de pasta gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Stoom of kook de bloemkool ongeveer 10 minuten. Giet af, maar bewaar wat kookvocht. Pureer de roosjes met enkele eetlepels kookvocht in een keukenmachine of met een staafmixer. Prakken met een vork kan ook. Voeg eventueel wat extra kookvocht toe om er een smeuiïge puree van te maken.

Meng de bloemkoolpuree met de melk, de geraspte kaas en de peterselie. Kruid naar smaak met peper en zout. Schep de pasta door de puree en doe het mengsel vervolgens in een ovenschaal. Laat de boter of de kokosolie zachtjes smelten in een steelpannetje. Meng met het beschuit of het paneermeel en verdeel dit mengsel over de ovenschaal. Zet 20 minuten in de oven of tot de bovenkant goudbruin is.

Serveer met een groene salade of een ‘lintensalade’ van courgette met wat versgeperste knoflook, olijfolie, azijn, peper en zout.

Eet smakelijk!

Pin It on Pinterest

Share This