De courgette, familie van de komkommer, is een van de meest veelzijdige groenten die er bestaat. Recepten zijn er in overvloed. Bakken, grillen, soep, spirelli, in het zuur. Noem maar op. Deze keer een heerlijke Griekse ovenvariant, een fijn zomergerecht met bijvoorbeeld een frisse salade.

Ingrediënten (4 personen)

• 400 gr. grof geraspte courgette (ongeveer 2 courgettes) • 1 gesnipperde ui • 5 losgeklopte eieren • 100 gr. verkruimelde feta •130 gr. bruine rijstbloem (of andere bloem of meel) • ½ theelepel bakpoeder • een paar flinke handenvol fijngehakte dille (ca. 4 opgehoopte eetlepels) • 1 theelepel oregano • 125 ml olijfolie (plus nog een beetje voor het bestrijken) • peper en (zee)zout naar smaak.

Bereiding

Verwarm de oven alvast voor op 180 °C en bestrijk een bakblik of ovenschaal van 20 x 30 cm royaal met olijfolie. Meng alle ingrediënten in een grote kom en voeg rijkelijk zout en peper toe. Schep of giet vervolgens alles in het bakblik of de ovenschaal en bak in 40 minuten gaar, of tot de plaatkoek van boven mooi bruin en lekker stevig is.
Haal de schaal uit de oven en maak de randen los met een mes. Laat daarna even afkoelen en snijd de koek in vierkantjes om te serveren.
De plaatkoek kun je 2-3 dagen in de koelkast bewaren. Serveer met een groene salade met een mosterdvinaigrette.

Pin It on Pinterest

Share This