Venkel is in Italië een razend populaire groentesoort. En dat is niet voor niets! Italianen eten gemiddeld zeven kilo venkel per persoon, terwijl dit in Nederland slechts 100 gram per persoon is. De anijsachtige smaak doet het goed in de zomer. In dit recept wordt de venkel gebruikt voor een heerlijke ovenschotel.

Ingrediënten (2 personen)

• 2 venkelknollen • 15 kleine trostomaatjes • olijfolie • gedroogde én verse tijm • peper en (zee)zout naar smaak.

Bereiding

Zet de oven vast aan op 180 °C en maak de venkelknollen schoon. Snijd het groen aan de bovenkant eraf anders verbrandt het in de oven. Bewaar het voor de garnering. Snijd een halve centimeter van de onderkant van de venkels af en haal het buitenste blad eraf als het beschadigd of vuil is. Snijd de knollen dan in plakken van ongeveer 1 cm dikte. De steelaanzet mag je eraan laten, dat houdt de bladeren samen. Wrijf de plakken goed in met olijfolie en leg ze in een vuurvaste ovenschaal. Kruid de plakken met wat zout en peper. Zet de schaal 40 minuten in de oven.

Snijd de tomaatjes doormidden en leg ze dicht tegen elkaar aan op een bord met het snijvlak naar boven. Kruid de tomaatjes met flink wat gedroogde tijm en een beetje zout en peper. Giet er olijfolie over en zorg dat daarbij dat alle tijm onder de olie komt te zitten. De laatste 15 minuten van de gaartijd leg je de tomaatjes tussen de venkel in. Haal de schaal uit de oven. Werk hem af met verse tijm en wat plukjes van het groen van de venkel. Heerlijk in combinatie met vis en rijst.

Pin It on Pinterest

Share This