Een typisch Hollandse groente en een typisch Hollands recept: tuinbonen met spekjes en tijm. Niet iedereen is weg van de smaak van tuinbonen en het wat stugge velletje om de bonen zelf. Wat je dan kunt doen om het felgroene binnenste boontje tevoorschijn te laten komen, is dubbeldoppen. Kook de bonen 2 minuten en spoel ze dan direct af met ijskoud water. Daarna kun je ze dubbeldoppen door met een klein scherp mesje of je nagel een sneetje te maken tegenover de navel van de boon. Met wat zachtjes drukken op de navel wip je de tuinboon er dan zo uit, waarna je deze verder kunt bereiden.

Ingrediënten (4 personen)

• 450 gr gedopte tuinbonen • 3 takjes verse tijm • 2 heel fijn gesnipperde sjalotten of bosuitjes • 125 gram spekreepjes • 1 eetlepel kokosolie of roomboter om in te bakken • peper en (zee)zout naar smaak

Bereiding

Kook de tuinbonen en de 2 takjes tijm 5 minuten in een laagje water met zout. Ze moeten bijna gaar zijn. Let op: als je de dubbelgedopte bonen gebruikt, dan wordt de kooktijd in het behoorlijk korter. Bak tijdens het koken in een droge koekenpan de spekreepjes bruin. Voeg kokosolie of roomboter toe en de sjalotjes en bak nog 3 minuten tot de sjalotjes glazig zijn. Giet de tuinbonen af, maar vang een deel van het kookvocht op. Schep de tuinbonen door het spek-sjalottenmengsel en voeg een scheut kookvocht toe. Smoor het geheel in nog eens 2-3 minuten tot de tuinbonen gaar zijn. Breng op smaak met peper en zout en de blaadjes van het derde takje tijm. Dit gerecht is heerlijk bij gebraden kip of gegrild lamsvlees.

Pin It on Pinterest

Share This