De rode bietensoep nu eens niet op zijn Frans bereid en ook niet als Russische Borsjtsj, maar gewoon een beetje op zijn Hollands. Een mooie donkerrode soep met frisse bleekselderij en appel, koud of warm te serveren met wat room en geitenkaas. Makkelijk om te maken en zonder vlees.

Ingrediënten (voor 4 personen)

• 2 sjalotten of 1 ui, gesnipperd • 1 stengel bleekselderij, fijngehakt • 2 teentjes knoflook, fijngehakt • 500 gr gekookte bieten, in plakjes • 1 appel, geschild en in stukjes gesneden (beetje citroen erover tegen bruin worden) • 800 ml groentebouillon • 125 gr verkruimelde geitenkaas, • 125 ml zure room • dille, paar takjes vers, anders gedroogd • peper en zout naar smaak.

Bereiding

Voor je aan de slag kunt met de soep, moet je eerst de bieten koken. Snijd kop en kont eraf en kook, afhankelijk van de grootte, 40-60 minuten in ruim voldoende water. Prik met een vork om te voelen of ze gaar zijn. Je kunt de bieten ook een dag eerder koken als dat jou beter uitkomt. Laat ze even afkoelen in een pan met koud water. Stroop dan het vel eraf en snijd de bieten in plakjes.

Dan nu de soep. Verhit de olie en fruit hierin sjalotjes of uien, knoflook en bleekselderij gedurende 2 tot 3 minuten. Schep vervolgens de bietjes en de appel erdoor en bak 1-2 minuten mee. Giet nu de bouillon erbij en kook alles 10-12 minuten op een lage stand. Laat de soep iets afkoelen en pureer het geheel vervolgens tot een gladde soep. Serveer de soep warm of koud in ruime kommen. Schep er een lepel zure room in, kruimel de geitenkaas erover en maak af met een takje dille of wat gedroogde dille. Je kunt er desgewenst nog een frisse k(r)omkommersalade bij maken.

Tip
Heb je geen bleekselderij in huis, dan kun je die ook vervangen door een kleine winterwortel.

Pin It on Pinterest

Share This