Een ode aan de winter met een knipoog naar de lente. Wel een stamppot, maar dan met rauwe andijvie. Een beetje fris, eenvoudig klaar te maken, gezond en smaakvol. Te variëren naar smaak met schapen- of geitenkaas, gerookt, uitgebakken spek of gedroogde tomaat. Eet je geen vlees of geen melkproducten, vervang de melk dan door het kookvocht van de andijvie en de boter door kokosolie.

Ingrediënten (voor 4 personen)

• 500 gr. andijvie, goed gewassen, uitgelekt en fijngesneden (stukjes van 1-2 cm) • 1250 gr. geschilde aardappels • 100 ml halfvolle melk (warm) of het kookvocht van de andijvie • 25 gr. (room)boter of kokosolie • (zee)zout • zwarte versgemalen peper • kurkuma •250 gr. schapen- of geitenkaas in blokjes of 250 gr. uitgebakken gerookte spekjes of gedroogde tomaat in stukjes.

Bereiding

Kook de aardappels, giet ze goed af. Meng door de aardappels de boter of kokosolie en de melk of het kookvocht en stamp tot een smeuïge puree. Zet de pan op een laag vuurtje en voeg in delen de gesneden andijvie toe. Meng het geheel goed door elkaar. Meng er, afhankelijk van je smaak, het uitgebakken spek,de blokjes kaas of de stukjes gedroogde tomaat door. Breng op smaak met kurkuma, zout en peper. Laat voor het serveren vijf minuten op een laag vuurtje staan om het geheel op smaak en temperatuur te laten komen.

Tip
Varieer met een verse worst of een saucijs en – voor de liefhebber – wat jus. Een lepeltje grove mosterd maakt het geheel af.

 

Pin It on Pinterest

Share This